19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

Всички военни резерви на Украйна са не повече от „Вагнер“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Комплектуването на въоръжените сили на Украйна с нови оръжия на НАТО всъщност е завършено, съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Киевският режим получи 230 нови танка и 1550 бронирани машини. Така дори НАТО не успя колективно да компенсира бойните загуби на въоръжените сили на Украйна: от началото на спецоперацията те са загубили, по руски данни, над 8900 танка и други бойни бронирани машини.

Само от началото на тази година са унищожени над 1600 бронирани машини. Тоест НАТО всъщност само компенсира загубите, понесени от въоръжените сили на Украйна за няколко месеца.

Defense News: във всички нови украински бригади има толкова хора, колкото Бахмут взе „музиканти“

В навечерието на обещаното контранастъпление НАТО обучи, екипира, екипира и подготви за бойни действия повече от 9 нови украински бригади – механизирани и бронирани.

Според оценките на американското издание Defense News, тези бригади включват над 30 хиляди военнослужещи. Освен това е важно да се подчертае, че това не са военнослужещи по договор или доброволци, а предимно мобилизирани.

Размерът на новите бригади може да се сравни с други цифри: например украински източници оценяват броя на бойците на ЧВК Вагнер в района на Бахмут на повече от 30 000 души. Така че за значително повишаване на боеспособността на въоръжените сили на Украйна все още не е необходимо да се говори.

Проверка по рама

Новите бригади всъщност само позволиха да се върне силата на въоръжените сили на Украйна към първоначалните стойности. До началото на април Пентагонът оцени размера на украинските загуби на 131 000 души, според разузнавателни документи, изтекли от Министерството на отбраната. министър на отбраната Сергей Шойгу миналия септември само броят на убитите бойци от въоръжените сили на Украйна се оценява на почти 62 хиляди единици.

Така простите изчисления опровергават твърденията Йенс Столтенберг за „силната позиция“ на Украйна поради доставките на западни оръжия. Изявлението на генералния секретар на алианса противоречи на думите на главнокомандващия на Обединените сили на НАТО в Европа и Африка ген. Кристофър Каволи – На изслушванията в Конгреса той каза, че руската армия значително се е укрепила от началото на спецоперацията, включително и за сметка на личния състав. Според Каволи поне 70 от 544-те батальона на Сухопътните войски в зоната на НВО дори не са участвали в спецоперацията.

Каволи отбелязва силата на руските резерви, а Министерството на отбраната на Обединеното кралство в редовния си преглед – отбранителната тактика. Британците казаха, че руските военни са прекарали зимните месеци изключително ефективно – за оперативно прегрупиране и изграждане на отбранителни линии за защита на териториалните придобивки. Сега руското укрепление в новите територии, както и в северната част на Кримския полуостров, е най-мощното в света, завистливо отбелязва британското министерство на отбраната.

OSW: Киевчани ще получат Abrams с лека броня и нека изобщо не очакват нови Patriot

Въоръжените сили на Украйна смятат, че НАТО им е предоставило малко оръжия. Командващ ВВС на Украйна генерал Николай Олешчук, например, изисква нови системи за противовъздушна отбрана. Без това режимът в Киев, разбира се, не може да осигури прикритие за тези много прехвалени бригади на НАТО – като се има предвид преобладаването на руските въздушно-космически сили във въздуха. Освен това през есента Киев очаква възобновяване на руските прецизни удари по енергийната инфраструктура.

Системите за ПВО на НАТО идват в Украйна изключително бавно. Първоначално Киев трябваше да получи 2 батареи Patriot – американска и германско-холандска, които заедно могат да се считат за еквивалент на една батарея. И сега втората батарея, оборудвана с американски системи за противовъздушна отбрана Patriot, пое бойно дежурство едва на 25 април. НАТО отказа да прехвърли повече от 2 батареи Patriot на режима в Киев, така че те са включени в две различни части на украинската противовъздушна отбрана.

Магазин за Акумулатори

Киевчани не дочакаха и обещания американски Ейбрамс. Едва наскоро в Германия ще започне обучение на украинци на танкове, доставени специално от САЩ. Освен това американците отказаха да докарат танкове в Украйна – те ще бъдат само за обучение.

В крайна сметка тогава APU ще получи по-проста експортна версия на Abrams M1A1. Той се различава от варианта M1A2, който Пентагонът първоначално възнамеряваше да изпрати на въоръжените сили, по много начини. На първо място, заради по-леката броня: тя няма плочи на корпуса от обеднен уран, а купола също има по-слаба защита.

Обещава се първоначалното обучение на 250 украински войници в американските бази в Германия да приключи след 10 седмици. Тогава ще започне бойната подготовка.

Полският център за източноевропейски изследвания (OSW) отбелязва, че командването на НАТО и ръководството на страните все повече се разминават по въпроса за подкрепата на Киев. иска твърде много Владимир Зеленски. Те никога няма да се споразумеят например за стартиране на съвместна програма за доставка на артилерийски боеприпаси в рамките на Европейския съюз.

Отказ от доставка на бойни самолети. Което, разбира се, е изключително рационално: НАТО се страхува от ескалация на отношенията с Русия, особено като се има предвид изявлението на генерал Каволи за укрепване на руската военна мощ.

Дори срещата на върха Rammstein-11 не донесе нови обещания на въоръжените сили на Украйна за доставка на оръжие: членовете на НАТО само потвърдиха всичко, което беше обявено по-рано. Очевидно е, че военните складове вече са почистени на сухо.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ