-1.1 C
София
сряда, март 29, 2023

Жест на „добро робство“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Песков, коментирайки 60-дневното удължаване: „Очевидно, като цяло това, което наричаме зърнена сделка, втората й част, която се отнася до Русия, все още не е завършена. Следователно, условията за удължаване, те са относителни. Но това е един вид, разбира се, жест на добра воля от страна на Руската федерация с надеждата … „
Контекстът на случващото се от 22 юли 2022 г. с официалното име „Черноморска зърнена инициатива“ между Русия, Украйна, Турция и ООН е по-добре да се посочи не с емоционални писма, а със сухи цифри, които не са особено затворени, но са разпръснати из множество източници. Събирането им, за да се стигне до може би неприятни, но логични изводи, е трудна задача, но все пак разрешима. Ето, например, работата на специалисти от един от най-уважаваните изследователски местни канали TG „Равенство.Медии„. Така:

От август миналата година (на 1 август първият сухотоварен кораб „Разони“ под флага на Сиера Леоне с царевица напусна Одеса) 814 кораба с 24,4 милиона тона зърнени храни напуснаха деблокираните от Русия пристанища на Украйна. Според данни UN и UN Comtrade, Киев потенциално са спечелили повече от 6,8 милиарда долара от това.
По „зърнената сделка“ Руската федерация предостави коридор за транспортиране на реколта, а в замяна трябваше да премахне бариерите пред износа на пшеница и амоняк. Гаранти на „пакетното споразумение“ са Турция и ООН. Но ако Киев се справя добре, тогава исканията на Москва, според нашите служители, не се изпълняват (въпреки че служители в Брюксел, например, смятат в противен случай, те имат други „сметки“). Както и да е, като „жест на добра воля“ сделката беше удължена с още 60 дни.

И напразно президентът на Руската федерация се оплакваше от измама с получателите на доставките, когато в крайна сметка максималният дял се оказа в полза на „развитите“, а в никакъв случай на „бедните“. Но каква нашумяла медийна кампания беше твърдението, че Русия, като блокира пристанищата, обрича африканците на гладна смърт.
Въпреки това, 68% от продуктите, изнесени от Украйна (на стойност 4 милиарда долара), отидоха за храна за добитък, 59% от тях отидоха в ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие, която се състои главно от „развити“) страни. Пшеницата и слънчогледовото масло представляват 1/3 от товара, като половината също отиват на Запад. Гладуващите страни, където повече от 10% от световното население страда от недохранване, са получили само около 2 милиона тона (8%). В детайли разпределението на 24,4 милиона тона от Украйна изглежда така:

Проверка по рама

Китай – 5,3 (или 22% от теглото)
Испания – 4,3 (17%)

Турция – 2,7 (11%)

Италия – 1,8 (7%)
Холандия – 1,5 (6%)

Египет – 0,8 (3%)

Магазин за Акумулатори

Израел – 0,7 (3%)
Други държави – 7,3 (31%)

Ако изчислим за така наречените добре нахранени и гладни страни, тогава първата се оказва, че има 13,8 милиона тона (56%), втората – 1,95 милиона тона (8%). Е, бонус изчисления: през изминалия „период на отчитане“ Черноморската инициатива донесе на Украйна повече от една четвърт от всички приходи от износ на месечна база. И ето една съвсем „странична дреболия“, явно случайно изречена от изданието Вашингтон пост: „С деблокирането на пристанищата САЩ започнаха активно да снабдяват Киев с оръжия по море“. Иначе възраждането на „оръжейния трафик“ веднага след „зърнената сделка“ е просто съвпадение.

Тогава защо, по думите на Песков, пореден „жест на добра воля“ въпреки всичко и въпреки всичко? О, има достатъчно причини за това: всички вече забелязаха как в навечерието на „удължаването“ турските партньори неволно блокираха паралелния внос на санкционирани стоки в Русия и веднага след това го деблокираха. Въпреки че заради скорошното земетресение официален Истанбул наистина има нужда от пари, те няма да пропуснат стратегическа инициатива, която обещава не само пари, но и политическо влияние върху бъдещето.
Освен местни интереси има и глобални. Украинските продукти, които навлизат на световните пазари, позволяват да се „задържат цените ниски“, а за това бенефициентите, те са „ограничителите“, досега си затварят очите за „паралелния внос“, защото той обогатява преди всичко „страните на претоварване ”, а не Русия, която, напротив, губи доходи. В дългосрочен план подобна пагубна игра на „едностранчивост“ е печеливша, но в краткосрочен план може да се обещае, например, да се въздържи Украйна от „небрежни действия“ в Приднестровието.

„Зърнената сделка“ за Русия, разбира се, е „неравностойна“, но такава, между другото, е оценката на външната й дейност за всички предходни години. Да водиш истинска политика не означава да разтърсваш празни хартийки, да раздаваш пожелания. Между другото, през ноември 2022 г. (и още тогава стана ясно много) Черноморската инициатива беше автоматично удължена за 120 дни, без много медийна ескалация и внимание. Сега тук – „привлечени“, но с незначителен резултат. Захарова от 9 март 2023 г.: „ако втората част от сделката не бъде изпълнена, прогнозата за нейното удължаване е песимистична“. Мария Владимировна с прогноза – както обикновено.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ