15.8 C
София
петък, април 26, 2024

Има ли натиск от КФН върху промените в Кодекса за социално осигуряване

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Вече и братя, и сестри, а не само съпрузи и деца, ще могат да наследяват средствата от индивидуалните партиди в частен пенсионен фонд на починалите си близки. Това предвиждат приети от парламентарната социална комисия промени в Кодекса за социално осигуряване

Депутатите от БСП не присъстваха на дебатите в социалната комисия днес. На практика стана така, че единствените мнения и становища „против“ бяха изразени от представителите на синдикатите в залата. От КНСБ дори заподозряха натиск от страна на Комисията за финансов надзор заради огромното количество предложения между двете четения

Една трета от първите 200 000 души, осигурени задължително в допълнителен пенсионен фонд, на които им предстои да се пенсионират следващите пет години, ще получават допълнителна пожизнена пенсия, обяви Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително задължително пенсионно осигуряване: 

„Около 20% вероятно ще получат еднократно парите си, защото сумата, натрупана в техните партиди, е под 900 лева. Между 50 и 60%, съдейки по натрупванията в техните партиди, нямат достатъчно натрупана сума, за да им се изчисли пожизнена пенсия, и ако те предпочетат да се възползват от правото си да се пенсионират си получават парите си разсрочено“. 

Председателят на комисията доктор Хасан Адемов подчерта: 

Проверка по рама

Никой от осигурените лица, които имат право на пенсия, няма да загуби нито една стотинка от брутния размер на осигурителните вноски, които са внесени във фондовете на частните пенсионни дружества„. 

Ася Гонева, национален секретар на КНСБ: 

„Допълнителните текстове за промени са повече от предложените от вносителя. Депутатите за нула време разбраха по-добре такава сложна материя от вносителите и социалните партньори, експертите. Това е толкова подозрително и смущаващо. Моето убеждение, че има натиск от Комисията за финансов надзор. Трудно е да сме сигурни, че на изхода няма да имаме нещо объркано, което ще трябва да се поправя„. 

В предаването „12+3“ с коментар по темата се включи Диана Йорданова, зам.-председател на Комисията за финансов надзор: 

„Дадохме становище с текстове и мотиви още при общественото обсъждане през декември. Това, че народни представители са припознали част от нашите предложения, може да ни радва… Нищо не се предлага за пренаписване. Прави се доуточняване и прецизиране на текстовете, за да може да работят„. 

Второто четене на промените в пленарна зала ще бъде следващата сряда.

Магазин за Акумулатори

През септември 17 000 жени трябва да започнат да получават допълнителните си суми от универсалните пенсионни фондове. В тях задължително се осигуряват родените след 31 декември 1959 г. Сметките на представители на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване показаха, че около 20 процента от осигурените с право на втора пенсия ще получат парите си наведнъж, защото нямат достатъчно средства в индивидуалните си партиди. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ