4.8 C
София
събота, април 27, 2024

Културни дейци искат евролидерите да предложат на независима Шотландия връщане в ЕС

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Европейските лидери бяха призовани да направят „едностранно и открито предложение“ на Шотландия да се присъедини отново към ЕС, ако шотландците гласуват за независимост в един бъдещ референдум, се казва в писмо, подписано от повече от 170 водещи културни дейци от цяла Европа.

Преди изборите за шотландски парламент следващата седмица, за които анкетите предричат убедително мнозинство от нови депутати, привърженици на независимостта на Шотландия, това писмо цели да се изрази солидарност със шотландците.

Писмото призовава европейските лидери да признаят специалната позиция на Шотландия, която гласува в референдума за Брекзит през 2016 година за оставане в ЕС със 62 срещу 38 процента и да заявят ясно предварително преди провеждането на референдум за независимост, че има начин за завръщането на Шотландия в блока, така че избирателите да направят своя информиран избор на 6 май.

В предизборния манифест на Шотландската национална партия лидерът й Никола Стърджън посочва, че завръщането на Шотландия в ЕС би трябвало да стане автоматично, ако се гласува за независимост без да е необходим отделен рефендум за тази цел.

Стърджън обаче трябва да отговаря на неудобни въпроси като този за възникване на граница между Англия и Шотландия.

Писмото на интелектуалците е дело на организацията „Европа за Шотландия“ и е публикувано днес във вестник „Гардиън“, достъпно онлайн, преведено на 19 езика и отворено за подписване.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ