11.8 C
София
петък, април 26, 2024

Мария Гигова: ФИГ се нуждае от специалист като Мария Петрова

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Мария Гигова

Трикратната ни световна шампионка Мария Петрова ще бъде кандидатът на Българската федерация по художествена гимнастика за Техническия комитет  към  Международната федерация по гимнастика (FIG) по време на  конгреса на организацията, който ще се проведе в края на тази година.

Заради пандемията от Covid-19 форумът на световната централа беше отложен с година, а това даде възможност на страните членки  да направят промени в своите кандидатури. България се въззползва и промени първоначалната си заявка, според която за мястото в ТК трябваше да се бори бронзовата меделастка от Игрите в Рио де Жанейро с ансамбъла Християна Тодорова.

Ако бъде избрана, Мария Петрова ще заеме мястото в ТК по художествена гимнастика към Международната федерация по гимнастика  на първата ни трикратна световна шампионка Мария Гигова, която в момента е действащ член на комитета. 

„Мария Петрова има всички предимства пред останалите кандидати. Това е една много успешна кандидатура за България. Аз вярвам, че тя ще се справи много успешно с една такава задача. Убедена съм, че нейната работа, която ще е продължение на моята, ще допринесе много за развитието на художествената гимнастика не само у нас, но и в целия свят. Техническият комитет на ФИГ се нуждае от специалист като Мария Петрова и дай боже да го получи. Вярвам в това, убедена съм.  Християна Тодорова може да бъде нашата кандидатура за Техническия комитет на Европейската гимнастика. Вярвам, че тя ще бъде достоен представител на България. Надявам се, че ще продължим традицията да имаме представител и в европейските структури“, сподали специално за БНР легендата Мария Гигова.

Спортния арбитраж в Лозана отмени наказанието на Мария Гигова

„В момента в Техническият комитет на ФИГ работим върху новите правила. Правят се срещи с топ специалисти – треньори или съдии. Непрекъснато правим и практически заседания с онлайн съдийстване. Почти приключихме изработването на новите правила за индивидуалните гимнастички, но трябва до края на този месец да завършим и правилата за ансамблите. След това, тези нови правила ще се подадат в централата на ФИГ за одобрение от Изпълнителния комитет. После ще бъдат спуснати  до националните федерации за разглеждане. Ако те имат предложения, може да се направи малка корекция и в края на годината се очаква да има интерконтинентален съдийски курс в Лозана.

Проверка по рама

Почти всичко, което ние от БФХГ предложихме  като промени, се възприе много добре. Получихме подкрепа на много треньори от  страните в топ 10, от топ съдиите също. Единствено не успяхме да ги убедим, че на този етап е нужно да има оценяване за артистичност, като се прибавя оценката, а не като се изваждат и се правят наказания за неизпълнените компоненти. Стойностите на наказанията се увеличиха, адекватно с това, което ние бяхме предложили и като прибавяне на оценката, така че горе-долу 50:50  се получава нещо по-добро от това, което беше до сега. В тази връзка ще  има нова оценка за артистичност, която ще бъде отделно от тази за изпълнение. Като прибавим и оценката за техническите трудности с тяло, технически трудности с уред и изпълнение – четири оценки, които ще дадат възможност за едно по- прецизно и по- адекватно оценяване на гимнастичките. В новите правила има лимитиране на акробатиката“,  каза още трикратната ни световна шампионка.

„За сега няма окончателно решение дали европейското първенство във Варна от 9 до 11 юни ще е олимпийска квалификация. Причината е, че МОК и ФИГ са предложили квалификация, която ще тече по време на световните купи. Световната купа в София между 26 и 28 март също попада в тази категория, за това ние ще имаме едно по-голямо участие. Много страни ще искат състезателките им да вземат точки, за да могат да получат и квалификационни квоти. Решено беше заради пандемията, за сега, световната купа в София да се проведе без публика“, завърши почетният председател на Българската федерация по художествена гимнастика.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ