20.8 C
София
неделя, април 28, 2024

Над 1 млн. ваксини „АстраЗенека“ пристигат в Испания

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ваксинация в Испания срещу Covid-19, 12 март 2021 г.

Днес в Испания се очаква да пристигнат повече от един милион дози от ваксината на „АстраЗенека“, обяви министърът на здравеопазването Каролина Дариас. Добавени към тези на „Пфайзер“ и „Модерна“, наличните дози ще надхвърлят два милиона тази седмица.

Да се даде приоритет на ваксинацията на хората от 60 години нагоре е едно от споразуменията на Междутериториалния съвет по здравеопазване, на който се събират министрите от централното и регионалните правителства.

В момента според Плана за ваксинация на кабинета на Педро Санчес приключва ваксинирането на 80-годишните и се преминава към 70 и 60-годишните.

Повече от 2 720 000 души са получили и двете дози на ваксините, а близо 5 315 000 са с една доза.

Според министъра на здравеопазването Каролина Дариас Испания е в „критичен момент“ и затова е необходима „максимална предпазливост“, тъй като по отношение на заболеваемостта има „ясна тенденция на повишаване в 12 автономни региони, понижение в 4 и 3 са в стабилна ситуация“.

Проверка по рама

За да се избегне евентуална четвърта вълна на пандемията ваксинирането трябва да се ускори.

Добрата новина е, „че инфекциите сред здравния персонал на практика са нулеви“, което показва, че ваксините са ефективни.

Междувременно външният министър Аранча Гонсалес Лая обяви, че сертификатът за ваксинация, който ще улесни пътуванията, ще бъде готов в Испания най-късно през юни.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ