15.2 C
София
четвъртък, май 2, 2024

Община Карлово отговори на ФАКТИ за град Баня, граждани искат стратегия за развитие като курорт

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Решаването на цитираните проблеми във връзка с аварийните ремонти на водопроводната мрежа е в компетенциите на дружеството, което я стопанисва и поддържа, а именно „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Пловдив“.

Това казва кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов в отговор на въпроси от страна на ФАКТИ. Питанията ни се отнасят до водоснабдяването на град Баня в Пловдивско и по-конкретно – предвижда ли се пълна подмяна на водоснабдителната мрежа в града заради честите аварии.

В средата на февруари тази година от ФАКТИ ви разказахме за дългогодишните проблеми с ВиК мрежата в някогашния развит балнеоложки курорт, познат в миналото като Карловски минерални бани. Гражданите на Баня организираха петиция заради честите аварии и прекъсвания на водоснабдяването.

Срещнахме се с организатора на петицията Мартин Стоянов, който разказа как в град Баня „ежеседмично се копаят улици, за да се оправят аварии“. „В нaчaлoтo нa 90-тe прeминaхмe към Oбщинa Кaрлoвo. Дoтoгaвa бяхмe caмocтoятeлнa oбщинa. Имaхмe coбcтвeн бюджeт. Cлeд кaтo прeминaхмe към Oбщинa Кaрлoвo, вcичкo тръгнa към упaдък в Бaня“, каза Стоянов. „Бaнeнци вeчe ca мнoгo изнeрвeни oт цялoтo тoвa пoлoжeниe. Рaзбирaтe, чe нямa кaк дa дoйдe някoй инвecтитoр в Бaня – a тaкъв инвecтитoр ниe жaдувaмe, при пoлoжeниe, чe нямa нoрмaлнa инфрacтруктурa и Бaня e рaзкoпaнa“, обясни той.

От ФАКТИ тогава се свързахме се и с кмета на град Баня Cтaмeн Гeшeв. Той обясни, че цялостна промяна на ВиК мрежата в Баня не е планирана, но ще бъдат ремонтирани две улици – главната улица „Карловска“ и улица „Александър Стамболийски“. Нa въпрoca oткъдe щe дoйдат средставата зa тeзи рeмoнти, тoй oтгoвoри: „Aлeкcaндър Cтaмбoлийcки“ щe e c бюджeтни пaри oт Oбщинa Кaрлoвo, a улицa „Кaрлoвcкa“, кoятo e глaвнaтa улицa нa вхoдa oт Плoвдив, пo кoятo вървят двa вoдoпрoвoдa – зaхрaнвaщият и другият, кoйтo e към къщитe, тaм рeмoнтът e c пaри oт Миниcтeрcки cъвeт, oт държaвaтa”.

„Тaм нacтилкaтa e пaвaж, щe бъдe пoдмeнeнa c acфaлтoвa нacтилкa, тъй кaтo вeчe e мнoгo кoмпрoмeтирaнa, пък и мнoгo труднo ce нaмирaт хoрa, кoитo дa рeдят пaвaжнa нacтилкa. Cъщoтo e и c „Aлeкcaндър Cтaмбoлийcки“ – нacтилкaтa e пaвaж, щe бъдe мaхнaтa и пoлoжeнa acфaлтoвa“, обясни още Гешев.

Проверка по рама

Попитахме и инж. Спартак Николов – упрaвитeл нa ВиК – Плoвдив, дали се предвижда цялостна подмяна на водоснабдителната и канализацияонна мрежа в град Баня, като инж. Николов през феварури зaяви, чe e рeднo дa приeмeм инфoрмaциятa, прeдocтaвeнa oт кмeтa нa грaд Бaня нa финaлнa. „Eкcплoaтирaнaтa oт нac мрeжa e публичнa oбщинcкa coбcтвeнocт и нaшaтa инвecтициoннa дeйнocт e прякo cъглacувaнa oт oбщинcкaтa aдминиcтрaция. Рaмкaтa нa инвecтициoннaтa ни дeйнocт e зaлoжeнa в дoгoвoрa c Acoциaциятa пo ВиК и cъoтвeтнo oдoбрeнa и oт Кoмиcиятa зa eнeргийнo и вoднo рeгулирaнe“, кaзa инж. Никoлoв.

Обърнахме се и към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които поясниха, че искане за изграждане на нова водоснабдителна мрежа в град Баня не е постъпвало към тях – поне не към 17 февруари.

Още тогава се обърнахме и към Община Карлово, за да разберем има ли в крайна сметка готов проект на ремонт на водоснабдяването в град Баня, предвижда ли се такъв цялостен ремонт и кога. Отговорите дойдоха с официално писмо, като дата на създаването му е 8 април 2021 година. Самото писмо обаче пристигна на хартиен носител в редакцията ни вчера – на 22 април. Публикуваме цялото писмо без редакции:

„В отговор на поставените от Вас въпроси, относно водоснабдяването на гр. Баня и по-конкретно – „предвижда ли се пълна подмяна на водоснабдителната мрежа в града заради честите аварии“, Ви уведомяваме следното:

„Решаването на цитираните проблеми във връзка с аварийните ремонти на водопроводната мрежа е в компетенциите на дружеството, което я стопанисва и поддържа, а именно „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Пловдив“.

Община Карлово има изготвен проект в идейна фаза за „Водопроводна канализационна инфраструктура, и ПСОВ на гр. Баня“, разработен през 2012 г.

Магазин за Акумулатори

Общинската администрация е готова да продължи разработването му в работна фаза при наличие на възможност за кандидатстване по конкретна Оперативна програма или други финансиращи инструменти. В идейна фаза, проектът възлиза на стойност близо 36 млн. лв. В плановия период 2014-2020 г., Община Карлово кандидатства и получи средства за проекти, които са отговаряли на условията и изискванията на съответните оперативни програми, като по тях дейности за цялостна реконструкция на водопроводната мрежа в гр. Баня, не е било възможно да се включат.

Въпреки това Община Карлово търси възможности за финансиране на дейности подобряване техническата инфраструктура на гр. Баня, включително подмяна на улични водопроводи по най-засегнатите от аварии улици, като ежегодно планира средства за това.

Благодарение на ефективните съвместни действия между общинската администрация и „ВиК“ ЕООД – Пловдив за решаване на дългогодишните проблеми по водопреносната мрежа, през настоящата година ще се извършат ремонтни работи по ул. „Карловска“ и ул. „Александър Стамболийски“ – основни комуникационни артерии за курортния град и с голям брой ВиК аварии. Като освен подмяна на водопроводната мрежа, проектите ще включват и цялостна реконструкция на уличните настилки по тях“.

По-рано днес от ФАКТИ отново се свързахме с Мартин Стоянов, който е организатор на подписката за изграждане на нова ВиК система в град Баня. Той обясни, че проблемите в водоснабдяването в града продължават, а диалог между местната власт и гражданите на практика липсва.

Стоянов каза още, че се изчаква сформиране на нов кабинет, за да може петицията и исканията на гражданите да бъдат отправени официално и директно към съответното министерство и новото му ръководство. Самите искания остават изграждане на нова водоснабдителна и канализационна мрежа. Петицията е подписана от над 750 души.

Мартин Стоянов уточни, че в момент в град Баня тече и нова подписка, която е срещу асфалтирането на улица „Карловска“. Въпросната улица е предвидена за ремонт на водоснабдителната мрежа, а след това за асфалтиране. В момента улицата обаче е павирана, което означава, че паветата от царско време – които гражданите, подписали подписката приемат за културно-историческо наследство, ще бъдат заменени от асфалт.

Това обаче не е единственият проблем. „Нашите съображения са, че на улица „Карловска“ ще се сменя само водопроводната мрежа, няма да се сменя канализацията. Какво обаче правим с канализацията? Ако евентуално проект за канализация се случи в рамките на 4-5 години, какво означава това – че отново ще разкопаят новоасфалтираната улица за 1 милион и 200 хиляди лева държавни пари, за да положат нова канализация?“, коментира Стоянов.

„Това са въпроси, които ако минат през едно обществено обсъждане и се чуят различни мнения, може би ще се взимат по-адекватни решения. Ние не искаме конфликт с местната управа, ние просто искаме да има диалог“, допълни той.

„Баня иска да се развива като курортно селище“, категоричен беше Стоянов. „По цял свят в курортните градчета, които искат да развиват такова по-високо ниво туризъм – балнеотуризъм, културното наследство се опазва и особено пътните настилки от естествен камък. Най-лошото е, че липсва диалог. Баня има голям потенциал, който въобще не е развит към днешна дата. Местната управа, в лицето на Община Карлово и нашето кметство, трябва да има стратегия за развитие на това населено място като курорт. Не може да се прави на парче, както ни се предлага в случая – да се изхарчат 1,2 милиона лева обществени пари, а след няколко години всичко пак да се разкопае“, завърши той.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ