18.8 C
София
вторник, май 7, 2024

Обявен за персона нон грата руски дипломат трябва да остане у нас за Covid карантина

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Единият от двамата руски дипломати, обявени в понеделник от българското външно министерство за персона нон грата, е заразен с коронавирус и ще напусне територията на България веднага след като се възстанови. Това съобщава БГНЕС, като се позовава на данни на руското посолство в България.

„Единият от двамата дипломати, обявен за персона нон грата, е диагностициран с коронавирусна инфекция и поради това той няма да може да напусне територията на България в определения срок. Той ще направи това веднага след като се възстанови и получи отрицателен PCR тест. Медицински документи потвърждават необходимостта за тази принудителна стъпка. Вторият дипломат ще напусне България до указания срок, тоест в рамките на 72 часа“, посочват от дипломатическата мисия.

В понеделник българското външно министерство обяви двама служители на руското посолство в София за персона нон грата и заяви, че трябва да напуснат България в рамките на 72 часа. В същото време руското посолство подчерта, че „този пореден безоснователен демарш на българските власти няма да допринесе за по-нататъшното изграждане на конструктивен руско-български диалог“. По рано от мисията излязоха с позиция, че „в условията на усложняване на международната обстановка са очевидни „непрестанни“ опити да се забие клин в руско-българския диалог“.

В петък прокуратурата съобщи, че шестима настоящи и бивши служители на Министерството на отбраната и военното разузнаване на страната са задържани по подозрение в шпионаж за Руската федерация. В понеделник окръжният военен съд по искане на разследването постави под стража петима от тях. Друг заподозрян беше освободен под гаранция, тъй като прокуратурата не настоя за ареста му.

„В съответствие с дипломатическата практика Руската федерация си оставя правото на „огледални” ответни мерки”, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Проверка по рама

Според нея ходът е „лов на вещици“ и акт на „шпиономания“ от страна на България.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ