9.7 C
София
вторник, май 7, 2024

Отново отмениха надбягването с бикове в Памплона

ПРОЧЕТИ СЪЩО

За втора поредна известният по цял свят фестивал „Сан Фермин“ няма да се проведе в Памплона. Новината съобщи кметът на града Енрике Мая след среща със здравните власти, които препоръчаха заради нарастващата заболеваемост през четвъртата вълна на Covid-19, да няма публични събирания. 

Навара е един от автономните региони с най-висока честота на случаи на Covid-19 – 432 на 100 хиляди жители. Според кмета на Памплона Енрике Мая „степента на ваксинация е по-бавна от очакваното” и тъй като това не е фестивал, който се организира за две седмици, той е взел „болезненото решение“ да забрани провеждането на „Сан Фермин“. 

„Никога не съм мислила, че това може да се случи в две последователни години“, каза и регионалният премиер Мария Чивите. 

Празникът води началото си от Средновековието и носи името на сина на някогашния владетел на Памплона, обявен впоследствие за светец и патрон на града. От 1590 година се провежда през юли месец. В продължение на 9 дни, от 6-ти по обяд до полунощ на 14 юли, улиците на града се изпълват с над 1 600 000 туристи, които искат да видят и участват в надпреварата с бикове. Една от традициите е носенето на червено шалче и бели дрехи, а другата е да докоснеш опашката на бика, което ти гарантира цяла година здраве и късмет. 

През годините във фестивала са участвали и много известни личности като Ърнест Хемингуей, Орсън Уелс и Ава Гарднър.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ