14.2 C
София
вторник, май 7, 2024

Сдружение „Аутизъм днес“ прави три нови центъра за деца с аутизъм

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ако на 2 април получите като подарък тениска с надпис „Аз помагам“, символично се включвате в благородна кауза. Това е инициатива на Сдружение „Аутизъм днес“, което с помощта на бизнеса започна едноименната кампания. Целта е да се съберат средства за ремонт на три нови центъра за деца с аутизъм в България. До момента такива центрове действат само в София и Плевен. 

2 април е Световният ден за информираност за аутизма.

Тези деца са около нас – трудно ще разберете за техния аутизъм, но те се нуждаят от нашата помощ и разбиране. За Владислава Цолова развитието на децата с аутизъм зависи и от обществото и условията, които се създават за това. Преди години тя създава център първо в София, а после и в Плевен. Сега има амбицията за още три.

Идеята е в тези центрове да се предлага високопрофесионална терапевтична грижа. Там се прилага поведенческа терапия, която засега е най-мощният инструмент за социализация на децата с аутизъм.

През 2021 г. ни предстои да открием центрове в Бургас, Враца и втори в София. Сградите, които ни предоставят общините, са в лошо състояние и ги ремонтираме само с дарения“, разказва Владислава Цолова в предаването „Преди всички“ на БНР.

Проверка по рама

Затова средствата от закупуване на тениска „Аз помагам“ ще подпомогнат каузата по изграждането на тези три нови центъра.

Тениските могат да се закупят от сайта на Сдружение „Аутизъм днес“ или от страницата им във Фейсбук. Търсят се и доброволци, които да раздават тениски на обществени места.

Имаме дарители, които искат да закупят тениски, без да си ги получават, а само да се раздават, с цел информираност, с цел подпомагане на каузата“, поясни Владислава Цолова.

2 април сдружението отбелязва ежегодно с различни инициативи – една от тях е осветяване в синьо на знакови сгради.

„В годините от 2010-та до момента правим всяка година събития, концерти, осветяване в синьо на знакови сгради. През 2016 г. осветихме Президентството в синьо, за първи път в историята на България, осветявали сме Софийския университет, Мавзолея в Плевен, НДК.“

Физически хората с аутизъм изглеждат като всички останали и не се различават, но имат проблем във възприятието и преработването на информацията от околния свят, съответно с поведението, допълни Владислава Цолова. „Не са съвсем като всички и се нуждаят от повече разбиране и подкрепа.“

Магазин за Акумулатори

По време на първия локдаун миналата година, когато били спрени индивидуалните програми на децата от наличните центрове, доста от децата, които не са имали и онлайн занимания, са проявили регрес в развитието, посочи още Цолова.

„Сега продължаваме да работим в индивидуални условия. Заповедта на министъра не забранява работата в индивидуални сесии, особено с цел терапия.“

Владислава Цолова отправя препоръка към родители, които забелязват особености в развитието при по-малките деца, да потърсят възможно най-рано консултация

Повече по темата – в звуковия файл.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ