17.3 C
София
петък, април 26, 2024

ЦИК очаква следващата седмица т.нар. „Здравен протокол“ за вота на 4 април

ПРОЧЕТИ СЪЩО

От Централната избирателна комисия очакват до края на следващата седмица да бъде окончателно готов така наречения „Здравен протокол“ за провеждането на парламентарния вот на 4-и април. Според ЦИК няма да има проблем с ваксинирането на членовете на Районните избирателни комисии, тъй като те се назначават до 12 ти февруари, но за членовете от секционните комисии няма гаранции. Те трябва да се назначат до 3-и  март.

Дали между 3-ти и 5-ти март всички желаещи членове на СИК ще могат да получат ваксина, не се нае да отговори конкретно говорителят на ЦИК Димитър Димитров: „Аз не познавам капацитета на РЗИ, болниците, здравните заведения, но ние ще направим всичко възможно да получат първата доза достатъчно рано, за да могат да получат и втората преди изборния ден“.

От членовете на ЦИК само един не е пожелал да бъде ваксиниран, стана ясно. За подвижните избирателни кутии, в които ще гласуват карантинирани и изолирани, Комисията ще има информация до дни от общините за техния прогнозен брой. Ясно е, че тези хора ще подават електронни заявления до общините за включване в избирателни списъци.

Таня Цанева уточни: „Стои отворен въпросът по отношение на тези заявления, защото ако те не са по електронен път подадени, а не всички карантинирани имат тази възможност“.

Регистрацията на подалите документи от коалицията „Изправи се.БГ-Мутри вън“ все още не е разгледана, но по отношение на името Димитър Димитров посочи: „Не искам да спекулирам тук какви абревиатури могат да се получат и как те могат да бъдат прочетени. Отговорността освен всичко останало, подчертавам, е и на заявилите такова наименование“.

Проверка по рама

Първата партида от 300 машини за гласуване вече е в страната и под охрана, а Върховният административен съд ще се произнесе по жалбата затова, че според общите указания застъпниците на партии не могат да стрийнват на живо броенето на бюлетините и оформянето на протоколите.

По-рано здравният министър Костадин Ангелов увери, че 45 дни преди датата на изборите здравният протокол ще бъде готов. „Целта е не по-късно от 5 март да бъде поставена първата доза от ваксината“, каза още Ангелов.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ