10.8 C
София
петък, май 17, 2024

Явор Пешлеевски е контузен за Световните купи в петобоя

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Явор Пешлеевски (вдясно) и Тодор Михалев.

От 7 до 11 април в София ще се проведе първата от двете Световни купи по модерен петобой за мъже и жени, които са и олимпийски квалификации. Втората е през следващата седмица, като за пръв път един град е домакин на два поредни турнира от такъв ранг в този спорт, уточни президентът на българската федерация Андрей Кузманов. 
Едната от причините са сгъстените срокове, в които трябва да бъде довършено раздаването на квотите на игрите в Токио. София изчака ред след Световната купа в Будапеща, където нашите състезатели не се класираха за участие на финали. Следват финалите за Световната купа, както и световното първенство в Кайро в началото на юни, където ще бъдат раздадени последните квоти за летните олимпийски игри. Другата причина за двойното ни домакинство е добрата организация, която направихме на Световната купа преди две години. Тогава президентът на световната федерация Клаус Шорман ни похвали и ни благодари. Той ще бъде тук и сега, заедно с почти целия управителен съвет.
Заради суровите мерки срещу Covid-19 състезанията ще се проведат на три места – плуването ще е в комплекса Диана, бонус рундът, бягането, стрелбата и конната езда ще са в Националната спортна академия, а любопитното е, че турнирът по фехтовка ще се проведе в специално обособено зона в хотел – сега Маринела. Подобни случаи е имало само в единични бутикови състезания, както поясни Кузманов. В хотела, който е базата на отборите, е предвиден и етаж при нужда, ако се появят заразени – тук чукаме на дърво! Впрочем, съгласно предписаните мерки, не само отборите са минали тестове за здравен статус, но и конете, които ще участват в турнира, са ваксинирани. Целта е да се избегне инцидентът от Испания преди месец, когато по животните е плъзнала епидемия.
Какви са нашите шансове да се доберем до някоя от заветните квоти? Две трети от тях вече са заети, остават още по около десетина при мъжете и жените. За тези остатъци сега ще се борят над 430 състезатели от 41 държави – толкова са подадените заявки за участие. Андрей Кузманов предупреди, че в София на практика пристига голяма част от световният елит. Сред тях са тримата олимпийски медалисти от Рио, както и сребърната и бронзовата медалистка от игрите при жените. Ще отсъства само олимпийската шампионка Клоуи Еспозито от Австралия, която е станала майка. Кузманов определи двата предстоящи турнира като „неофициално световно първенство“. 
При тази конкуренция в българският състав под въпрос е участието на най-добрия ни представител при мъжете – бронзовият медалист от световното за младежи през 2018-та Явор Пешлеевски. Той е с контузия в прешлените на кръста, а треньорът на националите Владимир Кузманов обясни, че болките не му позволяват да бъде конкурентен. Така ще се разчита на останалите – най-вече на Тодор Михалев – другият ни бронзов медалист от световното, а също на Радослав Стойчев, Денис Колев, Емил Грозданов, Любомир Германов и Александър Върбанов. От тях през тази седмица ще участват само четирима – съгласно ограниченията на регламента. При жените ще бъдем представени от европейската и световна шампионка при девойките до 17 години Светла Згурова, както и от Ралица Митева.
А ако трябва да цитираме едно към едно прогнозата на президента Кузманов за вероятността да изпратим наши състезатели в Токио: „Ще ни бъде много трудно да вземем квоти, дано домакинството ни помогне!“
Още подробности от Андрей Кузманов и от старши треньора на нацианалния ни отбор Владимир Кузманов – в звуковия файл.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ