25.8 C
София
петък, юни 9, 2023

1 май – Ден на труда и на международната работническа солидарност

ПРОЧЕТИ СЪЩО

На 1 май всяка година хората отбелязват Деня на труда и на международната работническа солидарност. Това е празник, който е свързан с борбата за по-добри условия на труд и за правата на работниците. Този празник има своята история и символика, която пренася посланията на борбата за справедливост и равенство.
ИСТОРИЯТА НА 1 МАЙ

1 май е празник, чийто произход идва от САЩ. През 1886 г. работниците от Чикаго стачкуват за осем часов работен ден. След масови протести и стачки, те постигат успех, който води до по-добри условия на труд. Но събитията в Чикаго завършват с кръвопролитие, когато полицията стреля в тълпата. След това Интернационалният конгрес на социалистите решава да обяви 1 май за международен празник на работниците в памет на починалите работници.
КАК СЕ ЧЕСТВА 1 МАЙ В БЪЛГАРИЯ И ПО СВЕТА?

В България 1 май е официален празник и е свързан с лявото движение. Този ден се чества с мирни прояви на работници, които излизат на улиците, за да настояват за своите права и да се борят за по-добри условия на труд. На 1 май се провеждат шествия и митинги по цялата страна.
Кои са официалните почивни дни през май?

Проверка по рама

1 май се чества и по света. В някои страни той е официален празник, а в други се отбелязва като традиционен празник на пролетта. В Германия, например, 1 май е свързан с купуването на майски шишарки и празненство в парковете и градинките. В Русия този ден е наречен „Ден на пролетта и труда“ и е свързан с празненство на открито, където хората се събират за да празнуват и да се забавляват.
ЗАЩО Е ВАЖНО ДА СЕ ЧЕСТВА 1 МАЙ?

1 май е ден, който ни напомня за важността на борбата за правата на работниците. Този празник ни дава възможност да се съобразим с необходимостта от справедливост и равенство в работата. Чрез честването на 1 май, ние даваме глас на работниците, които са били принудени да работят в лоши условия и за ниски заплати. Ние изразяваме подкрепа за техните борби за по-добри условия на труд и за защита на техните права.

Вижте всички последни новини от Actualno.com
Още от ЛЮБОПИТНО:

Хапнахте – сега можете да поспите: Какво да не правите след хранене?

Магазин за Акумулатори

Не подарявайте тези 5 неща на новодомци – привличат неприятности
Коя е най-голямата банкнота в България?

Психолог сподели какъв тип жени привлича мъжете

Ще познаете ли кой е най-трудният връх за изкачване в България?
Къде има най-много злато в България?

С какъв цвят да декорирате малкия коридор, за да изглежда по-голям и по-луксозен?

Забравете за напуканите пети с тази домашна процедура!

Внимавайте със сладкишите: 6 принципа, които ще ви помогнат да се поглезите и да сте здрави

Двойнствен зеленчук: Защо не трябва да ядете много тиквички?

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ