11.8 C
София
събота, септември 30, 2023

10 топ тайни за богата реколта от краставици

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Всеки градинар иска да отгледа здрави краставици и да се радва на богата реколта. Има някои правила, които трябва да се спазват при отглеждането на краставици.
1.Укрепване на кореновата система

Колкото по-добре е развита кореновата система на краставиците, толкова по-вероятно е да получите добра реколта. Можете да помогнете на растението да образува допълнителни корени, притискайки стъблото към земята и поръсвайки го с влажна почва.
2.Правилно поливане

Краставиците обичат водата. В горещите дни краставиците се нуждаят от много често поливане – обикновено ежедневно (или през ден) с топла вода. Когато температурата на въздуха спадне, временно ограничете поливането. Най-добре поливайте краставиците вечер.
3.Прищипване

Проверка по рама

Прищипвайте допълнителните издънки, които отнемат енергия от растението. Прищипването на краставиците увеличава добива 2-3 пъти.
Премахвайте издънките с остър нож или ножица, стараейки се да не повредите стъблото, листата, цветовете и завръзите.

4.Мулчирайте правилно

Мулчирането позволява на почвените микроорганизми и земните червеи да се размножават, задържа влагата и прави почвата по-въздушна. В резултат на това корените дишат добре, което се отразява благоприятно на развитието на растението. Не се препоръчва краставиците да се мулчират с прясно окосена трева.
Внимавайте мулчът да не влиза в контакт със стъблата, особено в ранните етапи на растежа – това може да ги увреди.

Стар градинар каза как правилно се подрязват доматите през август

Магазин за Акумулатори

5.Обирайте реколтата навреме
Не изчаквайте, докато краставиците получат максимално тегло. Колкото по-често обирате краставиците, толкова по-висок ще бъде добивът.

6.Помогнете за опрашването

Ако има малко насекоми, опрашването на краставиците може да бъде проблем. За да се увеличи броят на завръзите, може да извършите изкуствено опрашване.
7.Увеличете процента въглероден диоксид

Проблемът с липсата на въглероден диоксид може да възникне в оранжериите, тъй като растенията активно го използват през деня. За да увеличите концентрацията на това полезно вещество използвайте “сух лед”, като разнесете парчета из оранжерията; осветявате с газова горелка; поставете 1-2 съда с лопен в оранжерията, които ще отделят въглероден двуокис по време на ферментацията; мулчирайте почвата с оборска тор до 3-5 см.

8.Правилно разхлабвайте почвата

Ако почвата е плътна и се образува кора, до растението не достига въздух в почвата. То започва да изостава в растежа и завръзите опадат. Това не бива да се допуска.

9.Подходящо подхранване

Краставиците сами ще покажат дали се нуждаят от допълнително въвеждане на микроелементи или не. Може да използвате пепел и естествени торове. На всеки 2 седмици можете да подхранвате краставиците с разредено мляко, което ще ускори растежа им. Млякото се разрежда с вода в съотношение 1: 2.

10.Правилно изберете културата в съседство

Краставиците се чувстват най-добре в съседство с фасул и грах, алабаш, зеле и карфиол, целина и маруля, с царевица, ако расте от северната страна.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ