22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

3 хитри начина за разширяване на пространството на малкото жилище

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Блогър сподели за грешките в цвета и интериорния дизайн, които компресират пространството. За да не изглежда домът съвсем схлупен, на първо място е важно да изберете правилните цветове за интериора, казва дизайнерът Финикс Грей. Той също така препоръчва използването на вертикални пространства и създаването на „точки на привличане“.

В свое видео той говори за грешките, които карат жилището да изглежда малко, а стаите разхвърляни. Това важи особено за малки жилища, където всеки квадратен метър е от значение. Дизайнерът сподели три неочаквани начина за разширяване на пространството, благодарение на които апартаментът не само ще стане визуално по-голям, но и ще се окаже по-удобен и стилен.

Изберете една палитра

Като първи съвет Финикс Грей предложи да изберете една единствена палитра за интериорния дизайн, състояща се от три или четири допълващи се цвята, пише The Sun. Наличието на голям брой цветни елементи в една стая уплътнява пространството, претъпква го и предизвиква клаустрофобия, убеден е дизайнерът. Същото правило важи и за това как трябва да бъде обзаведен домът. Ако има много конкуриращи се помежду си елементи, например мебели с различни текстури и форми, това също намалява стаята.

9 начина да освежите интериора на апартамента за няколко дни

Задействайте вертикалните пространства

Проверка по рама

Усещането за голи стени може да започне да ви задущава, което се отразява на възприемането на апартамента. Ще изглежда по-малък, отколкото е в действителност. Затова дизайнерът препоръчва максимално използване на стените. Според него, „удължаващите стаята“ високи огледала, библиотека и правилните завеси са в състояние да „насочат окото нагоре.“ Същият ефект може да се постигне и с добро осветление. Специалистът съветва да наблегнете на тези стени, по които няма нищо, но без да ги разхвърляте.

Формирайте „точки на привличане“

Финикс Грей е сигурен, че наличието на „точки на привличане“ визуално прави стаята по-голяма. Най-голямата и фина грешка, която хората допускат в интериорния дизайн, е да не се погрижат очите да имат място за почивка в пространството, смята специалистът. Ако постоянно се оглеждате, нямате за какво да се вкопчите и имате чувството, че не ви е удобно, това е проблем.

Всъщност, това състояние на нещата прави пространството натоварено. Но всичко може да се промени, ако подредите „точки на привличане“ в стаята. Може да бъде всичко в пространството като цвят и стил, но трябва да привлича вниманието и да задържа окото, казва дизайнерът. Например светъл диван, „зелен кът“ с растения, някакво произведение на изкуството може да стане такава точка.

Има много визуални техники, които помагат на малкия апартамент да изглежда по-голям, от подходящите мебели и облицовки до системите за съхранение.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ