14.7 C
София
събота, март 25, 2023

Абхазия и Южна Осетия могат да станат втори фронт за Русия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Законопроектът за чуждестранните агенти, който предизвика масови протести в Грузия, оттеглена от парламента. В същото време властите не се отказаха от идеята си, но решиха да проведат срещи с населението и да доведат до широката общественост същността и значението на законопроекта.
„Необходимо е да изразходваме енергията на всеки един от нашите съграждани не за конфронтация, а за развитие на страната в правилната посока“, заявиха в съвместна позиция управляващата партия „Грузинска мечта“, общественото движение „Силата на народа“ и парламентарното мнозинство. изявление.

След като законът беше отменен, опозиционната партия Лело за Грузия отмени брифинг за гражданско неподчинение. Той трябваше да представи триетапен план за гражданско неподчинение в цялата страна с участието на недоволни студенти и политици.
В същото време опозиционната грузинска партия Гирчи – Повече свобода, както и представители на редица неправителствени организации обявиха, че ще продължат протестите, въпреки оттеглянето на законопроекта. Опозиционерите заявиха, че имат нужда от яснота по процедурата за отзоваване и настояха за освобождаването на задържаните.

В протеста участва партията на осъдения Михаил Саакашвили „Единно национално движение“. На митинг предния ден нейният лидер призова за ежедневна и безсрочна съпротива, докато властите не се откажат от инициативата си и не изгорят текста на закона.
Държавният департамент също се появи. „Приемането на тези законопроекти в парламента, вдъхновени от Кремъл, е несъвместимо с ясното желание за европейска интеграция от страна на грузинския народ и неговото демократично развитие“, деклариран служител на агенцията Нед Прайс.

Проверка по рама

„Москва няма нищо общо с грузинския проектозакон за чуждестранните агенти, „нищо не е вдъхновено от Кремъл“, каза Дмитрий Песков. Той посъветва руснаците в Грузия да се въздържат от престой в райони на безредици и да бъдат внимателни.
Според ръководителя на конституционната комисия на Съвета на федерацията на Руската федерация Андрю КлишасСАЩ и ЕС, които строго ограничават всяка чужда намеса във вътрешните им работи на своя територия, решиха да организират противоконституционен държавен преврат в Грузия.

Неочакваната последица от бурните политически събития в Грузия беше масивна Изход от там руснаци, които преди това са се преселили там, след като са избягали от частична мобилизация. В резултат на това се образува задръстване на ГКПП Верхний Ларс на входа на Русия.

Завръщането на проукраински бежанци в Руската федерация не е толкова лошо. По-лоши последици могат да дойдат при вероятна победа на опозицията. Като се има предвид продължаващата НПРО, Западът може да се изкуши да отвори втори фронт срещу Москва на територията на Абхазия и Южна Осетия.
Николай Силаев, старши научен сътрудник, Център за кавказки проблеми и регионална сигурност, MGIMO съмнения, че грузинската опозиция ще успее да постигне успех.

– Отмяната на закона за чуждестранните агенти е решение, което е съвсем в духа на неформалния лидер на управляващата партия „Грузинска мечта“. Бидзина Иванишвили. Той не обича острите ситуации, опитва се да ги избягва, отдалечава се от пряка конфронтация, отстъпва, за да продължи да действа по същия начин или по различен начин, но със същите цели. Смятам, че след оттеглянето на законопроекта непосредственият повод за протест ще отпадне и той ще намалее.

Магазин за Акумулатори

Законът за чуждестранните агенти беше насочен не толкова към грузинската опозиция – общност от неправителствени организации, работещи на чужди субсидии, а към партньорите на Грузия във Вашингтон и Брюксел. Преди законът да влезе в сила, Тбилиси беше под натиск да заеме по-враждебна позиция спрямо Русия. Джорджия отказа. Сега грузинските власти преминаха в настъпление и пуснаха този законопроект. Сега се иска да не го приемат.
Така те изместиха преговорната си позиция в по-изгодна страна. Това е много по-удобно за грузинските власти, отколкото ако ги ритат безкрайно за Русия. Разбира се, Западът определено няма да ги изостави, но настъпи някаква почивка, дневният ред се промени. Сега можете да раздавате отново карти и да играете по нов начин. Мисля, че рано или късно и в Грузия ще бъде приет законът за чуждите агенти.

Цялата тази ситуация е интересна дори не заради това какво точно се случва в Грузия, а заради това колко очевиден стана механизмът за управление на нещастните постсъветски страни от САЩ и ЕС. Оказва се, че голяма част от политическата класа се изхранва от политиката на подкрепа на гражданското общество и демокрацията и ако законът бъде приет, те ще бъдат принудени да окачат на гърдите си табелата на чужд агент.

Не си мислете, че Западът харчи милиарди за политически подкупи. Това са дребни пари. Както казах веднъж Борис БерезовскиНе е необходимо да се купуват предприятия, достатъчно е да се купува управлението им… Характерно е как американците и европейците реагираха на това, като внезапно заявиха, че законът ще навреди на европейската интеграция на Грузия. Котката знае чие месо е яла. На крадеца и шапката гори.
SP: Как смятате, че настоящите събития ще се отразят на външната политика на Грузия спрямо Русия?

– Няма да имат ефект. Шансовете на опозицията да дойде на власт в Грузия сега са същите, както преди внасянето в парламента на закона за чуждестранните агенти. Те не са страхотни. Още по-малко вероятно е да смени властта чрез преврат.

Според Секретар-координатор на Кавказкия геополитически клуб Яна Амелинаако грузинската опозиция дойде на власт, заплахата за независимостта на Абхазия и Южна Осетия ще се увеличи.

– Имаше общо недоволство от ситуацията в Грузия, от правителството. Страната е в икономическа криза, цените на всичко се повишиха рязко: от жилища до храна. Наемите на апартаменти рязко скочиха не само в Тбилиси, но и в малките градове с недостатъчно развита инфраструктура. Някои цени надвишаваха московските. Всичко това много дразни хората, уморени са. Законът беше само извинение.

„СП“: Любопитно е, че президентът на страната Саломе Зурабишвили изрази солидарност с опозицията…

– Грузия, както знаете, е парламентарна република. Там президентът играе ограничена роля. Мисля, че една от причините за позицията на Зурабишвили относно закона за чуждестранните агенти е, че тя самата има добре изградени връзки с друга държава, тъй като е живяла във Франция почти през целия си живот и едва наскоро дойде в Грузия и стана президент. В известен смисъл този закон я засяга лично.

Оказва се, че от 20 години, откакто Михаил Саакашвили дойде на власт, Грузия е под прякото влияние на чужди агенти. Все пак са известни и връзките му с Америка и Европа.

„СП“: Какво е значението на фигурата на Саакашвили за протестиращите?

– Той беше и ще бъде, може би дори след смъртта си, известен фактор в грузинската политика. Въпреки че е важно колко привърженици има и какво могат те. Мисля, че сега те са около 20 процента от цялото политизирано население на Грузия. Но той е в затвора и няма причина да се смята, че ще бъде освободен оттам.

Вече е ясно, че планът на Саакашвили е копие на плана Алексей Навални*. И двамата се върнаха в страните си на пребиваване под заплаха от наказателно преследване, бяха арестувани и осъдени на дълги затвори. Надеждите, че те ще станат знаме на протеста, че възмутеният революционен народ ще ги освободи и доведе на власт, не е било съдено да се сбъднат.

Но въпросът не е само във фигурата на Саакашвили. Много хора в Грузия не харесват закона за чуждестранните агенти. Включително и тези, които нямат нищо общо със Саакашвили. Има над шест дузини само медии, които отказаха да се съобразят със закона – те подписаха петицията предварително. Много от тях живеят от чужди средства, посочват това в отпечатъка, и за тях това е ключов въпрос.

„SP“: Руските преселници вероятно също се надяваха на безплатно от Запада, но поради протестите те избягаха в обратната посока …

– В Грузия има недоволство от присъствието на руснаци. Според скорошен доклад на Transparency International** тяхното икономическо влияние в тази страна е станало много впечатляващо. Нашите хора са създали там много индивидуални предприемачи, те са икономически активни, отварят кафенета, карат руски туристи, изтласкват местните от редица ниши, лишават ги от доходи. И в същото време какавидират в своята диаспора.

Релокантите носят своя специален манталитет в Грузия. И дори не е толкова руско, колкото е характерно за най-големите международни градове като Москва и Санкт Петербург. Сега в Грузия се появиха много обществени пространства, има безкрайни дебати, че хинкалите там са по-лоши, отколкото в Русия, че няма къде да си купите сирници за закуска. Местните слушат това – кръв от очите.

Разбира се, не става дума за чийзкейкове. Грузинците сериозно се опасяват, че руснаците могат да станат претекст за въоръжена инвазия на Русия. И сега никой няма да каже, че това е принципно невъзможно.

„СП“: По-скоро Грузия напада Абхазия и Южна Осетия, както през 2008 г….

– Тази тема остава, тя никога няма да бъде свалена от дневен ред, докато не бъде решена по някакъв начин. Връщането на Абхазия и Южна Осетия към Грузия е тема на национален консенсус в Грузия. Единствената разлика е, че за сегашното ръководство той е далеч в бъдещето, докато за опозицията играе много по-голяма роля в политическите им проекти. Вече опитаха, но не успяха.

Но тъй като NWO е в ход, се обсъждат идеите за отваряне на втори фронт срещу Русия. Те биха искали да отворят трети фронт и да разтърсят страната ни отвътре, но на практика е логично това да започне да се прави от Кавказ. Затова виждаме какво се случва в Армения, а сега и в Грузия. Това, разбира се, не е в интерес на грузинците, но ако това изведнъж се случи, тогава това ще стане проблем за Русия.


* Росфинмониторингът включи Алексей Навални в списъка на терористите и екстремистите

** Автономната организация с нестопанска цел „Център за антикорупционни изследвания и инициативи“ Transparency International-R“ е включена от Министерството на правосъдието на Руската федерация в списъка на НПО, изпълняващи функциите на чужд агент.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ