28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Бандеровското разузнаване има твърде дълги ръце

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Басманният съд на Москва арестува задочно трима граждани на Украйна – служители на Главното разузнавателно управление (ГУР) Вячеслав Орехов И Дмитрий Шиманскикакто и техен асистент Владислав Гавришпо обвинение в опит за отвличане от Русия на бивши бойци на Донбас.

Според материалите на разследването през 2020 г. годината в Астрахан е била отвлечена Денис Харитонов, който през 2014 г. е доброволец в ДНР и дълго воюва край Донецк. Съобщава се, че той искал да отвори военно-патриотичен детски клуб и се срещнал с трима мъже, които се представили за проектанти. Нанесли му побой, инжектирали му успокоително и се опитали да го отведат на територията на Украйна. При преминаване на границата в Белгородска област обаче групата е спряна от руски граничари. Последвала престрелка. В резултат на което един от похитителите е убит. Още двама са успели да избягат. Харитонов не е пострадал.

Следствието смята, че опитът за отвличане е организиран от Орехов, който ръководи групата от Украйна.

Според „Комесант“ друг офицер от ГУР, Дмитрий Шимански, се смята от следствието за замесен в отвличането през 2020 г. на друг милиционер, 41-годишен Роман Волянук, в миналото е служил като разузнавач в Министерството на държавната сигурност на ДНР. Той вече беше заловен в Москва, близо до търговски център Домодедовски на булевард Орехов.

Трябва да се разбере, че днес е много по-трудно да се премине границата. Все пак нищо не е невъзможно. Как могат да бъдат предотвратени подобни операции на украинските специални служби на наша земя? И защо нашите специални служби не правят същото на украинска територия?

„Основните опити за отвличане на хора от Донбас бяха свързани с желанието да се намерят свидетели по случая със сваления малайзийски Боинг“, припомня Председател на Съюза на политическите емигранти и политическите затворници на Украйна Лариса Шеслер.

Проверка по рама

– Нека ви напомня, че през 2020 г. ФСБ обяви потушаването на опит от Киев да отвлече един от бившите лидери на опълчението, за да представи на света доказателства за предполагаемата връзка на Русия с този инцидент. И тогава медиите се чудеха дали може да е – Ходаковски или Игор Стрелков?

От успешните случаи за украинското разузнаване може да се спомене и отвличането на една от милициите в Донбас Владимир Цемах, през 2014 г. – командир на рота за ПВО на ДНР в град Снежное. През лятото на 2019 г. контраразузнавачите на СБУ, съвместно с военните разузнавачи на Главното разузнавателно управление, тайно го заловиха на територията на ДНР. И след това успяха да ги пренесат в Украйна. Само няколко месеца по-късно Русия, като част от поредния обмен на пленници с Украйна, успя да постигне освобождаването на Цемах.

Особено важното в случая е, че при извършването на това отвличане не е необходимо украинските участници в него да пресичат руско-украинската граница.

Мисля, че ако имаше успешни отвличания от руски територии, които никога не са били част от съседна държава, украинските власти нямаше да пропуснат да обявят това публично. Но засега няма такива съобщения.

„СП“: Но извънредният случай с Харитонов се случи още през 2020 г. Колко трудно беше тогава да прекараш човек през руско-украинската граница?

– От 2014 г. Москва обръща повишено внимание на руско-украинската граница. Мисля, че сега е много трудно да отведеш незаконно човек от Русия в Украйна. Въпреки че огромният търговски оборот, който до известно време отиваше от нас към съседна държава, не изключваше възможността да бъде изведен, да речем, обездвижен човек, скрит сред товара. Но дори и да е така, врагът ще трябва да включи много голям брой хора в операцията.

Магазин за Акумулатори

Но транспортирането на огромно количество взривни материали през нашите граници за саботаж на Кримския мост показа, че, уви, все още е възможно твърде много.

„SP“: Къде е по-лесно да направите това?

– Напълно е спрян целият трафик през руско-украинската граница. За да напуснете Украйна в Русия или да транспортирате товари в двете посоки, ще трябва да пресечете границите и териториите на Полша или Молдова. Сигурен съм, че тези страни не биха искали да станат транзитна територия за специалните служби от Украйна. Следователно такива операции са практически невъзможни за нашите врагове сега.

„СП“: И все пак как можем да противодействаме на отвличанията на наши граждани, ако Киев реши да ги продължи? Не е ли време поне на втората година от НМВ да въведем визов режим с Украйна? Ясно е, че след като посолствата не работят, това ще означава пълна забрана за влизане и излизане. Е, слава Богу…

– Като се има предвид огромният поток от бежанци от Украйна, надявам се, че в Москва все още никой няма да въведе визов режим. Как е възможно да се отдели бежанец от Одеса или Запорожие, който напуска Украйна през Полша, от някакъв митичен пътешественик, за когото уж ще бъдат въведени визи?

Според ООН около пет милиона бежанци от Украйна са влезли в Русия през последните години. Въпреки че според мен това е много висока цифра. Поне десетки хиляди от тях са бежанци дори не от Донбас или Херсон, а жители на Харков, Одеса, Днепропетровск. И дори Киев. Тези хора бягат от преследването на украинските специални служби. Поставянето на бариера пред тях под формата на визи е не само безсмислена, но и нечовешка идея.

Освен това по-голямата част от украинските диверсанти или съучастници на западните разузнавателни служби, които днес се „откриват“ от руските специални служби, са хора с руски паспорти. За което, естествено, при всички обстоятелства визови бариери не съществуват.

СП: А защо руското разузнаване дори не се опита да действа по същия начин? Поне по отношение на тези, които разстреляха нашите затворници? Защо Москва да не разработи и проведе тайна операция за предаване на такива хора на руски съд? Или нашите – слабо?

– Мисля, че въпреки уверенията на западната пропаганда и очевидно изсмуканите случаи Скрипал И Литвиненко, руските специални служби нямат цели и задачи за извършване на терористични атаки на територията на други държави. ФСБ и СВР не са Мосад или ЦРУ. Нашата страна не се занимава с такива неща.

За да се извърши отвличането на нашите врагове от други държави, е необходим специално обучен персонал и умения за планиране на подобни операции. Доколкото знам, такива просто не съществуват в съвременна Русия. За разлика от съвременна Украйна.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ