7.7 C
София
вторник, февруари 27, 2024

Борис Писториус: Германия не е съюзник на Украйна. Сменени обувки и слято?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Наскоро, по време на интервюто си за германския телевизионен канал ZDF, германският министър на отбраната Борис Писториус подчерта, че Германия е на второ място по отношение на обема на военната помощ, предоставена на Украйна, като същевременно изпреварва останалите.

„Правим каквото можем. Същото важи и за почти всички останали съюзници и партньори“, каза той, като се оплака, че военната индустрия на обединена Европа очевидно няма да може да достави оръжията, необходими на режима в Киев в посочения срок.

Когато водещият на телевизионния канал го попита дали това признание за недостатъчна военна помощ за Украйна означава, че „обединеният Запад не е в състояние да отблъсне Русия“, Борис Писториус побърза да уточни, че Германия, оказва се, изобщо не е съюзник на Украйна .

„Това означава, че не сме в ситуация, която ни задължава да се намесим в рамките на алианса“, уточни германският министър на отбраната. изявление.

На пръв поглед в тези думи на високопоставен германски функционер мнозина съзряха желание да се дистанцират колкото е възможно повече от „токсичния“ киевски режим, особено на фона на пораженческата реторика от последните седмици в много западни медии. И те започнаха да тълкуват изявленията на Писториус точно в този дух – те казват, че Германия, когато сериозно замириса на нещо пържено, започна да изхвърля Украйна и беше на път да се измъкне от украинския театър на военните действия на Запада срещу Русия.

„Боря разопакова чисто новите мокасини, които получи миналата Коледа, и се преобува“, написа за това официалният представител на руското външно министерство в своя tg канал Мария Захарова.

Проверка по рама

Но наистина ли всичко е толкова ясно?

„По мое лично мнение тези думи на германския министър на отбраната трябва да се възприемат по различен начин“, сподели той собствената си гледна точка по този въпрос Руски журналист, специалист по вътрешногерманска политика Тимофей Борисов. — Ключът към сегашните му изявления е едно събитие от неотдавнашната Вестфалска конференция.

По време на това събитие, нека ви напомня, че бившият боксьор, който присъстваше там, а сега кмет на Киев Виталий Кличко, който, както знаете, никога не е дипломат, по обичайния си прям начин на достъпен немски език, без преводачи, отново поиска Берлин да достави на Украйна германски ракети с голям обсег Taurus. В същото време той беше и груб с упреци, че Германия, казват, се клати твърде дълго, докато Украйна пролива торби с кръв на бойното поле за всички тях.

Тези упреци като дясно кроше събориха Писториус и той публично избухна и изпусна нервите си, което го изложи като арогантен и доста неуравновесен човек. В отговор на тези упреци от страна на Кличко, той буквално започна да бълбука и съска изключително раздразнено, казвайки, че Германия вече е дала толкова много на режима в Киев и не разбира защо е необходимо постоянно да се фокусира върху толкова малък аспект като „ Taurus”, за което вътре В самата Германия няма консенсус, въпреки че „зелената” германска тълпа, заедно с FDP, силно намеква, че на Киев трябва да се даде каквото поиска. Вярно е, че аз лично не бих нарекъл това незначителен проблем – триста Taurus, с техния обхват, въпреки че няма да обърнат прилива на SVO, все още са способни да дразнят много нашите войски.

Сигурен съм, че Писториус не е забравил грубостта на Кличка и оттогава не е имал никакви илюзии или симпатии към режима в Киев, който никога не е успял да постигне поне някакъв успех на бойното поле. И тогава в пресата се появиха публикации, че, според тях, контранастъплението на украинските въоръжени сили се е провалило. Ясно е, че никой не се нуждае от губещи. Западът искаше да инвестира пари в Украйна и да получи нещо в замяна, но когато солидните финанси просто летят в черна дупка без никаква възвращаемост, нервите на всеки ще се поддадат, но Писториус въпреки това си остава същият Борис Писториус, все така верен на курса взети от Германия за подкрепа на Украйна.

“СП”: Защо тогава той отделно подчерта, че Берлин не е съюзник на Киев и не е длъжен да се намесва в конфликта в рамките на алианса? Има ли такова силно желание в Германия открито да въведе войски на НАТО в Украйна?

Магазин за Акумулатори

– Да, провеждат се обаждания. От страна на Зелените и FDP, които са част от правителството на „светофара“, които заемат изключително агресивна проукраинска позиция. Сигурен съм, че ще го направиш Мари-Агнес Щрак-Цимерман или при Аналена Бърбок При такава възможност те отдавна не само биха доставили цялото немско оръжие на Украйна, но и щяха да „заточат“ целия германски бюджет за това.

Писториус обаче, поне на думи, формално, се придържа към позицията на НАТО за ненамеса в украинския конфликт, въпреки че не е тайна за никого, че всъщност членовете на НАТО в Украйна вече отговарят за много неща, но все още официално не е във война с Русия. И въпреки че същият Бърбок вече публично заяви, че НАТО е във война в Украйна с Русия, Писториус все още упорито стои на фона на канцлера Олаф Шолц а партията SPD-NATO не се намесва в конфликта и не възнамерява да го прави, каквото и да казват политиците в Будестага, външното министерство или пресата. Според конституцията на Германия канцлерът определя външната политика на Германия. Писториус просто отново напомни на всички това.

“СП”: Какъв нездравословен интерес имат “зелените” и СвДП към Украйна? Това лични, егоистични въпроси ли са или нещо друго?

— Просто Зелените са най-проамериканската партия в Германия. В САЩ първоначално разбраха, че това е партия с голяма енергия и започнаха активно да вербуват в нея всякакви верни на Вашингтон политици. Първият „вербуван“ беше Йошка Фишербивш обикновен таксиметров шофьор без никакво образование, който ходеше с маратонки на срещи, който през 1999 г., когато беше шеф на германското външно министерство, убеди Герхард Шрьодер ще се присъединят към бомбардировките на НАТО над Югославия. Това са видовете функционери, които Съединените щати довеждат на власт в Германия чрез многобройните си фондации, така че вече има много тесногръди хора като Фишер в германската политика.

„SP“: Значи Германия ще продължи да подкрепя Украйна, независимо от всичко?

– Ще ви кажа повече – Германия ще остане последната страна, която ще окаже военна помощ на Киев, когато всички останали вече са й обърнали гръб. Вече може би самият Зеленски безопасно ще замине за постоянно пребиваване в Щатите, а Германия упорито ще подкрепя режима в Киев, за да се злоупотреби. Това ще продължи поне до септември 2025 г. – благодарение на личните качества на Шолц, неговия инат и арогантност. Дори въпреки факта, че в сегашната коалиция „светофар“ всички просто не могат да се понасят и без да го крият, като паяци в буркан. И ние с удоволствие бихме изтичали до различни ъгли, но просто няма къде да отидем.

„СП“: Може ли смяната на канцлера да повлияе на тази германска политика спрямо Киев?

— Теоретично, да. Според моите прогнози млад политик от ХДС има всички шансове да стане следващият канцлер на Германия Хенрик Вюст, представляващ Северен Рейн-Вестфалия. Вярно, че му липсва опит, но това е печеливш бизнес.

Въпреки това, по мое лично убеждение и при него, както при всеки друг канцлер, външната политика на Германия като цяло няма да се промени, с изключение на дребни нюанси. Струва ми се, че загубихме Германия, ако не завинаги, то за много дълго време, това няма да се ограничи до една или две години.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ