Криминални

Гърция търси Петричкия Ескобар от 14 г., съдът у нас го пусна на свобода

58-годишният Огнян Атанасов от петричкото село Тополница, който бе арестуван преди два дни, се оказва, че е издирван от гръцките власти с Европейска заповед за арест от 2008 г. Това стана ясно на дело за определяне на мярка за неотклонение на Петричкия Ескобар, гледана днес в Окръжния съд в Благоевград. Съдът пусна на свобода Атанасов, без никаква мярка, защото прие, че ЕЗА е незаконна.

Същата заповед вече е била определена за незаконна с решение на САС на 25 май 2010 г. Решението на благоевградския съд може да се протестира пред САпС. ЕЗА е издадена на 17 ноември 2008 г. и става ясно, че Атанасов е издирван, за да участва в наказателно производство за разпространение на наркотици в южната ни съседка.

По тази ЕЗА вече се е произнасял българския съд преди 12 години. Тогава обаче тя е отхвърлена и той не е предаден на Гърция, защото в превода на български пишело, че престъпленията, за които го търсят за извършени 8 месеца след издаване на заповедта. После гърците уточнили, че е объркана последната цифра на годината, но това не бе уважено.

Междувременно Атанасов получи присъда по друго дело за наркотици в Гърция. Изпратен бе там през 2019 г. и остана година и половина в затвор. После бе прехвърлен в затвора в София. Оказа се обаче, че от декември 2020 г. е на свобода, защото изпълнението на наказанието му е прекъснато заради сериозни заболявания. В съда адвокатът му Тома Гунчев представи множество медицински документи. Разбра се, че докато е лежал в гръцкия затвор е прекарал инсулт, защото имал аневризма в малкия мозък. Тук пък бил диагностициран с доброкачествено хематологично заболяване.

В болницата към Централния софийски затвор не можели да го лекуват и затова е пуснат вкъщи. Атанасов бе арестуван в сряда на обяд на пътя Тополница-Петрич докато се вози в лека кола на столичанин. При проверка се установило, че водачът кара след употреба на наркотици, а името на Атанасов „цъфнало“ за издирване в Шенгенската информационна система.

Адвокатът му определи ЕЗА като незаконна, заради обърканата година. Настоя, че щом прокуратурата го е пуснала от затвора да се лекува, той не може да остане в ареста. Пред съда той поиска да бъде пуснат на свобода, защото е болен.

„Бях в Гърция, осъдиха ме. Върнах се в България. Не ми е добро здравословното състояние“, каза пред съда Атанасов и помоли да го освободят. През 90-те години Атанасов бе осъден на доживотен затвор в Гърция за наркотици, но успя да избяга от затвора и се върна у нас.

Криминално

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort