0.6 C
София
сряда, март 29, 2023

Историята на първия небостъргач в София

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В София има сграда, която е строена по изключително рядка и интересна технология – високият административен център на площад „Македония“ 1, известен още като сградата на КНСБ. Тя е и първият небостъргач на столицата.

Строителството започва в началото на 70-те години и приключва 1978 г. Стари снимки от процеса на строеж показват уникалната строителна технология– от горе надолу. Идеята е на арх. Георги Апостолов. Всъщност това е японски способ за пакето-повдигащи плочи.

Проектът реализират архитектите проф. Лозан Лозанов и проф. Богдан Томалевски. Повече от 40 години по-късно, арх. Лозанов си спомня, че първоначалните им идеи не успяват да се осъществят напълно. „Планирахме
плочите буквално да се изграждат и обзавеждат с мебелите на земята и после да се вдигат и редят като етажи“, спомня си архитектът.

В крайна сметка плочите се издигат на груб строеж и се довършват след поставянето им.

Строителите обаче дори не предполагат, че ще се изправят пред много по-голямо изпитание от сложната технология – земетресението във Вранча от 4 март 1977 г. с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер. Заради специфичния способ на изграждане сградата се строи денонощно. Така, когато земята се разлюлява
във въздуха има няколко десетки строители.

„Работниците изживяха огромен ужас, горе трусът се е усетил много по-силно. Повече от половината от
мъжете побеляха за няколко дни след това от страха, който бяха преживели“, разказва арх. Лозанов.

 
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ