4.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Къде се намира Паметникът на трите поколения – символ на българщината?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Всяка година около националния ни празник – 3 март – денят, в който честваме най-важното човешко право – това да се наричаме свободни, и се прекланяме пред героите и саможертвата им за тази свобода, изпитваме желание да научим повече за паметниците в България и паметните дати. Десетки са славните и героични личности, заветните цели и места, за които вероятно не знаем много или не знаем нищо. Чували ли сте например за Паметника на трите поколения? Считан за символ на българщината, той е от онези места, които задължително трябва да посетите. Ето къде ще го откриете.
Паметникът на трите поколения – кой е той и къде се намира

Не, това не е нов паметник, просто е по-малко познат. За жалост. Издигнат в Перущица през 1976 г. по случай 100-годишнината от участието на града в Априлското въстание, мемориалът, Паметникът на трите поколения, е посветен на загиналите местни хора във въстанието и е съграден в тяхна чест и памет, като израз на признателност и преклонение на новите поколения към онези, които са жертвали живота си за свободата им.
Кой е построил паметника на Шипка – символ на българския дух

За да се поклоните пред паметта на тези герои трябва да извървите естакадата от стълби, започваща от Дановото училище в града и със символиката си изразяваща възвисяване на Перущица от епохата на Възраждането до днес, и да достигнете „Власевица“ – връх, скътал тайни и история, черни събития и проляна кръв на българи, убити от башибозуци. Всяка стъпка до там си струва усилията – и величието на мемориала, и паметниците, и панорамата, която поглъща съзнанието и преизпълва сетивата. А чувството, че си се докоснал до подвига на  героите, че вървиш по стъпките, по земята, за която са пролели кръвта си, за да си свободен, е несравнимо с нищо друго.
Път до Паметника на трите поколения има и с кола, но ви препоръчваме да изкачите върха по стъпалата. Всяко стъпало, всяка стъпка нагоре и символ на единствено между поколенията – от миналото към бъдещето, от дъното – робството към върха – свободата.

Проверка по рама

Научете легендата за тайната стая на паметника на Шипка
Внушителни са размерите и архитектурните решение на Паметника на трите поколения. Извисява се на цели 23 метра височина, а цели три скулптурни групи, чиято обща дължина е внушителните над 60м, пресъздават сцени от освободителната борба и трудностите, пред които народът е бил поставен и след нея. Паметникът е дело на архитектите Любомир Шинков и Владимир Рангелов и на скулптора Любомир Далчев.

Сред най-любопитните неща, които може да видите, посещавайки и прекланяйки се пред Паметника на трите поколения, е мраморен ковчег – саркофаг, над който в тавана е оставен кръгъл отвор към небето. Удивителни податки към древни мистериални практики са заложени тук и всеки, който се вълнува от миналото и мистериите, ще бъде впечатлен от мястото не само заради спиращите дъха гледки и панорами, не само заради подвига на героите, но и заради самите архитектурни решения на мемориала. Това трудно се описва с думи, Перущица е близо – ей там, на една ръка разстояние в малката колкото длан България. Посети я!
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ