13.5 C
София
неделя, май 28, 2023

Как да пестите вода: 10 мерки, които ще ви помогнат

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Световната седмица на водата се отбелязва всеки август. На това събитие специалисти от цял ​​свят и от всички сектори обсъждат как да пестим вода, какъв напредък има във връзка с този проблем и какви мерки можем да предприемем, за да й се радваме още дълго време.
В момента повече от 2 млрд. души нямат достъп до питейна вода. Към това се добавя увеличението на световното население, което се очаква да достигне 9,3 милиарда през 2050 г., с 33% повече в сравнение с 2011 г.

Следователно ще имаме нужда от вода за повече хора и ще трябва да използваме много по-добре и по-устойчиво този необходим ресурс за живота на нашата планета. Сега повече от всякога трябва да предприемем действия, за да пестим водата и да я направим достъпна за всички.
Може ли да се пие вода преди кръвни изследвания?

Кои са 11-те мерки за пестене на вода?

Бъдете осъзнати
Всеки път, когато отваряте крана или използвате водата за каквото и да било, къпете се в басейн, в чиста река или езеро, в морето, опитайте се да мислите, че сте един от щастливците в света, които имат достъп до вода и че трябва да я използвате разумно и да не я пилеете напразно.

Проверка по рама

Вземете душ вместо вана
Ваната използва 15 пъти повече вода от душа.

Затваряйте крана, докато си миете зъбите

Миете си зъбите, бръснете се или сапунисвате ръцете, а ако миете чиниите на ръка спрете крана докато ги сапунисвате. Например, ако си мием зъбите при пуснат кран, харчим около шест литра, докато го отваряме само когато имаме нужда ще изразходва по-малко от половин литър.
Тоалетната не е кошче за боклук

Всеки път, когато използваме тоалетното казанче, изразходваме между 9 и 10 литра вода, понякога само за да изхвърим угарка от цигара или лист хартия. Поставете кофа за боклук в банята и я използвайте.

Магазин за Акумулатори

Избягвайте загубата на чешмяна вода
Капещите кранове могат да изразходят до 11 000 литра вода за една година. Течовете в тоалетното казанче могат да похабят повече от 100 литра вода на ден.

Как се почиства диспенсър за вода – колегите в офиса ще ви благодарят

Не изплаквайте съдовете, преди да ги поставите в съдомиялната машина
Ако имате този навик, не го правете повече. В момента всички електроуреди могат да почистват добре съдовете, без да е необходимо това ръчно предмиене.

Напълнете пералнята и съдомиялната догоре

Нека използваме пералнята и съдомиялната винаги пълни и ако можете спрете да използвате сушилнята. Така ще спестите вода и електричество. Консумацията на вода в пералнята обикновено е 20% от общата ни консумация у дома. Между другото, когато можете, не използвайте програмата за предпране.

Използвайте редуктори на потока или аератори на крановете

Редукторите са устройства, които могат да бъдат вградени в крановете или душа, за да предотвратяват потока от превишаване на зададената граница. Препоръчителното нещо за кранове е осем литра в минута, а за душове 10 литра в минута. Аераторите са устройства, които позволяват вкарването на въздух във водната струя, като постигат икономии от 40 или 50%.

При смяна на електроуред

Опитайте се да купувате такива, които са по-енергийно ефективни. Те първоначално са по-скъпи, но използват по-малко енергия и вода, така че разходите се изравняват в дългосрочен план. Ефективността на домакинските уреди се регулира от Европейския съюз в класация от A до G, като A е най-ефективният, а G означава тези с най-лоши енергийни характеристики.

Ако имате градина или външни растения за поливане

Правете го през нощта. Чрез поливане през деня можете да загубите до 30% от изпарението.

Това са някои мерки, които ще ни помогнат преди всичко да променим навиците и отношението към ежедневното използване на вода и ще ни позволят да пестим от този основен ресурс. Не само ще свикнем да използваме водата по-ефективно и устойчиво, но и ще спестим пари.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ