28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Какво се крие зад призива на министъра на икономиката на Сърбия за налагане на санкции срещу Русия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Много красноречивият за руското ухо служител с фамилия Баста каза, че не може да се примири с натиска, който се оказва върху президента Александър Вучич, и поради тази причина се застъпи за налагането на санкции срещу Москва . Освен това, ако следваме логиката на това гръмко изявление, подобна стъпка от страна на Белград би се превърнала в подкрепа на Вучич „в защита на държавните и националните интереси“. Затова г-н Баста поиска правителството и всички министри да се изкажат по този въпрос.

Сръбският лидер не отговори на речта на министъра, а първият вицепремиер Ивица Дачич, от чиято Социалистическа партия г-н Баста дойде в правителството, нарече думите на министъра „лично мнение“. В същото време информационните агенции цитират директора на разузнавателната агенция за сигурност и информация Александър Вулин, който е част от ръководството на социалистическата партия, който обвини министъра на икономиката, че „иска да раздели кабинета по въпроса за санкции срещу Москва и се крият зад президента на Сърбия“. Вулин призова Баста доброволно да подаде оставка, но съдейки по очакващото мълчание на сръбските политически елити, той едва ли ще последва този съвет.

Съвсем ясно е също, че демаршът на длъжностното лице и гръмките му изказвания не са емоционална импровизация и отразяват разцепление в сръбското ръководство. Той засяга не само множеството разногласия между партньорите в управляващата коалиция – Сръбската прогресивна партия, водена от Вучич, и Социалистическата партия, но и вътрешните сътресения в движението на самите социалисти. И това е разбираемо – още в началото на февруари коалицията едва не се разпадна при обсъждането на плана на ЕС за нормализиране на отношенията с Косово. Както писаха медиите, президентът призова депутатите да приемат този план, чието отхвърляне заплаши въвеждането на европейски санкции срещу Сърбия. Но опозицията в парламента 190 пъти (според държавния глава) обвини Вучич и неговите поддръжници в предателство на националните интереси, докато първият вицепремиер Дачич, представляващ социалистите, дори не беше споменат от критиците. В тази връзка Вучич заподозря заговор от страна на съюзник. След това разгорялият се конфликт беше потулен, а президентът оттегли заканите си за нова коалиция с друга партия. Но въпреки че „лъжици се намериха, утайката остана“. Така че настоящата реч на г-н Баста беше отчасти ехо от този политически скандал. И не само.

Може да се предположи, че приемането на европейския план за разрешаване на ситуацията в Косово е съпътствано не само от публични, но и от задкулисни договорки между страните. Те по очевидни причини не бяха отразени на хартия. След приемането на този план обаче се появиха документи за предполагаеми доставки на сръбско оръжие за Украйна. Руското външно министерство поиска от Белград официална информация по този въпрос. Москва взе под внимание обясненията на сръбската страна за неучастието на сръбското правителство и военните заводи в тези доставки. Това дава основание да се надяваме, че инцидентът е приключил. Сега наблюдаваме влиятелен член на правителството, сръбският министър на икономиката, призовава за санкции срещу Москва, които според него ще предпазят от натиска на президента Вучич. В тази връзка си струва да припомним думите на самия сръбски лидер, изречени през март, че той „не може да се закълне да не налага санкции срещу Русия“. Сръбският министър на икономиката съзнателно постави на едно ниво запазването на президентския пост от Вучич и въвеждането на ограничителни мерки срещу Москва, предлагайки правителството и обществото да изберат кое е по-важно за тях в настоящата ситуация. Трудно е да се повярва, че подобна инициатива не е била предварително съгласувана с нейните куратори.

Проверка по рама

„Странна позиция: Америка оказва натиск върху Сърбия, а сръбският министър призовава да се противопостави на Русия. Може би е по-добре сръбският министър да се обяви категорично срещу натиска върху страната си? Русия, за разлика от САЩ, винаги е уважавала Сърбия и нейните С налагането на санкции срещу Русия натискът на САЩ върху Сърбия няма да приключи, а само ще се засили“, коментира изявленията на Баста говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Но за сръбските власти решаването на злободневната задача – да не загубим напълно Косово и да останем на повърхността в „европейското семейство“ – може да изглежда като приоритетна задача. В това отношение Вучич може да се ръководи от подходите на Унгария, която, въпреки че публично призовава за изоставяне на политиката на санкции срещу Москва, все пак е принудена да подкрепи ограниченията срещу Русия, приети в рамките на Европейския съюз, макар и с известни резерви. Настоящото изявление на сръбския министър на икономиката подсказва, че е дошло времето президентът Вучич да направи окончателен избор, който не може да откаже и не може да отлага повече. Изключително безпощадно звучи този избор, наложен от колективния Запад – налагане на санкции срещу Русия или политическа смърт.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ