0.6 C
София
сряда, март 29, 2023

Лекар: Гъбичната инфекция може да бъде животозастрашаваща при тези хора

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Проблемът започва, когато в резултат на заболяване, антибиотична терапия или отслабен имунитет Candida се размножи над нормата и атакува повече органи. Какви са симптомите на системната кандидоза? Как се диагностицира и лекува? 
Системната кандидоза е сериозна, животозастрашаваща инфекция, причинена от дрожди от рода Candida. При правилно функционираща имунна система тези гъбички са напълно безвредни за хората. Те живеят по кожата ни и лигавиците на храносмилателния тракт, като са част от чревната микрофлора. Понякога те могат да причинят локални инфекции, като например интимните инфекции при жените. 
При имунокомпрометирани лица обаче същите организми могат да причинят тежки инфекции, засягащи множество органи, включително сърцето, белите дробове, бъбреците, костите или мозъка. 

Системна кандидоза – рискови фактори
Основният фактор, който повишава риска от развитие на системна кандидоза, е намаляването на имунитета. Това състояние настъпва в хода на някои заболявания, например при възрастни хора, пациенти със СПИН, диабет, чернодробна недостатъчност, левкемия или след трансплантация на органи. 

Рискът е висок и при хора, подложени на лъчетерапия или противораково лечение с лекарства, които ограничават деленето на клетките (т.нар. цитостатици). 
Дългосрочната антибиотична терапия, особено с лекарства от групите на тетрациклините и аминогликозидите, също благоприятства развитието на кандидоза. Използването на имуносупресивни лекарства, като гореспоменатите цитостатици или перорални или интравенозни кортикостероиди, също е от значение.

Проверка по рама

Системна кандидоза – симптоми
Симптомите на кандидозата могат да варират в широки граници в зависимост от това кои органи са засегнати от инфекцията. Пациентите могат да се представят с: 

–    грипоподобни симптоми – треска, загуба на апетит, втрисане, болки в мускулите и ставите;
–    задух или болки в гърдите, свързани със засягане на сърцето;
–    кашлица с отхрачване, свързана с пневмония;
–    повишено или липсващо уриниране, свързано с бъбречна инфекция; 
–    болки в костите; 
–    дисфункция на мозъка, сърцето, очите, стомашно-чревния тракт, жлезите с вътрешна секреция (панкреас, щитовидна жлеза), свързана с микроабсцеси; 
–    жълтеница, уголемяване на корема, свързано със засягане на черния дроб и далака.

Кои са най-опасните гъбични инфекции за хората?
Системна кандидоза – диагноза

За да се диагностицира системната кандидоза, се извършват редица изследвания, които не само откриват инфекцията, но и определят нейната степен. Основният тест е кръвна култура, ако се подозира наличие на дрожди в кръвта. 

Магазин за Акумулатори

Не във всички случаи обаче е възможно те да бъдат открити по този начин. Поради тази причина понякога е необходимо допълнително да се изследва проба, взета от мястото на възможния произход на разпространената инфекция. 
Извършват се и други изследвания, напр. оценка на кръвната картина, чернодробната и бъбречната функция или нивата на електролитите. Освен това се извършват и образни изследвания, напр. рентгенова снимка на гръдния кош или компютърна томография на корема.

Системна кандидоза – лечение

Лечението на системната кандидоза се състои предимно от високи дози противогъбични лекарства, които действат срещу дрождите. Те включват ехинокандини (напр. каспофунгин, микафунгин), евентуално флуконазол или вориконазол. Пациентите със системна кандидоза обикновено са в лошо клинично състояние, така че, за да се постигне максимална ефикасност на терапията, всички лекарства обикновено се прилагат по интравенозен път.
Системна кандидоза – прогноза

Системната кандидозна инфекция се счита за животозастрашаващо състояние. Смъртността в хода на заболяването е много висока – приблизително 30-40% от пациентите умират от тази инфекция. Рискът от смърт се увеличава, ако инфекцията се е разпространила в черния дроб и далака.

Никой не предполага, че на това място може да възникне гъбична инфекция

Системна кандидоза – профилактика

Хората, които са претърпели трансплантация на органи или костен мозък или лечение на левкемия, имат много отслабен имунитет. Безвредни за нас патогени, като например дрожди, могат да представляват смъртоносна заплаха за тях. По тази причина всеки такъв пациент се държи в строга изолация известно време след лечението, за да се намали максимално рискът от инфекция.

В момента използването на противогъбични лекарства за предотвратяване на кандидоза е доста спорна тема. Въпреки това се смята, че профилактиката на системната кандидоза може да се обмисли особено при хора с висок риск от развитието ѝ. 
Такива са хората, които се подготвят за трансплантация на костен мозък, подложените на химиотерапия, пациентите, лекувани в отделения за интензивно лечение, или пациентите със СПИН с рецидивираща кандидоза.  

Трябва ли да обеззаразяваме тялото си?

През последните години „обеззаразяването на тялото“ стана много модерно. Разработени са най-различни хранителни добавки и препарати, които обещават да избавят организма от тези „натрапници“. 
Истината обаче е, че системната инфекция с дрожди застрашава само хората с отслабен имунитет. При правилно функционираща имунна система кандида всъщност са наши приятели – наред с другото, те са част от бактериалната флора, която подпомага правилното функциониране на червата. 

Поради тази причина приемането на противогъбични препарати в тази ситуация е неоправдано, а понякога може да бъде дори опасно. Много от тези препарати съдържат растителни вещества, които могат да раздразнят храносмилателния тракт и да предизвикат гадене, повръщане, болки в корема или диария.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.
 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ