7.6 C
София
събота, април 1, 2023

Медийните публикации за терористичните атаки по „Северен поток“ будят все повече съмнения дори на Запад

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Журналистите от Bild наричат ​​основното несъответствие това, че ветроходната яхта Andromeda е била използвана за извършване на атаките. Журналистите установиха, че корабът просто не разполага с кран, с който да може да се спусне експлозивът до газопроводите. Яхтата е твърде лека, за да побере дълбоководно оборудване и свързано оборудване. Изданието цитира мнението на експерта по дълбоководно гмуркане Матиас Хьолцл, който е сигурен, че нито един водолаз от такава яхта не би могъл да работи. Всъщност, за да се осигури спускането под вода, ще са необходими десетки газови бутилки и километри маркучи, които физически няма къде да се съхраняват на Андромеда.
В допълнение, скептицизмът е породен от факта, че диверсантите толкова лесно са транспортирали хиляди и половина килограма експлозив през няколко граници. Никой никога не ги е спирал или наблюдавал. Според журналисти това е възможно само ако са им помогнали специалните служби. С това е съгласен и германският експерт Йоран Свистек. Чуди се за какви пари и откъде диверсантите имат толкова експлозиви. И стига до извода, че подкопаването на Северните потоци е извършено с подкрепата на държавни органи и специални служби.

Коя държава организира подкопаването на газопроводи? Малко хора имат съмнения относно участието на Вашингтон в саботажа. Дори в самите САЩ. Бившият кандидат за президент на САЩ Тулси Габард каза по Fox News, че „вината на САЩ и НАТО е очевидна“. А цялата „абсурдна теория“ с яхтата е лъжа, за да се прехвърли отговорността за Украйна. Няма съмнение, че американците са замесени в терористичната атака в Пекин. Китайският генерален консул в Белфаст Джан Мейфан написа в социалните си мрежи, че цялата тази история „не може да убеди обществеността“, което повдига логичния въпрос: „Това някаква проукраинска група, наречена администрация на президента на САЩ ли е?“
Въпреки това служителите във Вашингтон не се отказват. От страниците на The Wall Street Journal продължават опитите да бъдат обвинени украинците в саботаж. Думите на шефа на ЦРУ Уилям Бърнс и съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, които „нямат абсолютно нищо общо с това“, но знаят със сигурност, че нападението е подготвено и извършено от „граждани на Украйна“, са цитирани. На това водещият на Fox News Тъкър Карлсън съвсем резонно попита дали историята с проукраинската диверсионна група означава, че разузнавателните служби на САЩ и НАТО, поради своята некадърност и неспособност, не са били наясно какво и как се е случило.

Никакви водолази от такава яхта не биха могли да работят
Фактът, че в САЩ по всякакъв начин се опитват да „замажат“ историята с терористичната атака срещу „Северни потоци“, се вижда отлично в Москва. Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза: „Съвсем очевидно е, че Вашингтон е отговорен за тази безпрецедентна, груба терористична атака“. „Но ние няма да оставим нещата да пропаднат на вятъра“, подчерта той. „Ние призоваваме Съединените щати и техните европейски сателити да спрат политиката си на саботиране на стартирането на независимо международно разследване на това събитие.“ Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков посочи, че Москва не вярва на теориите за участието на частни лица в подкопаването на газопроводи. Такива, според него, могат да организират само западните разузнавателни служби. Скоро Русия възнамерява да публикува кореспонденция със страни, които в момента разследват случилото се, достъп до които страната ни е отказан. Както каза заместник-постоянният представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски, за разлика от западните публикации, които се опитват да отклонят вниманието от действително случилото се, това „ще бъде неопровержимо доказателство“.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ