13.8 C
София
вторник, май 21, 2024

Мелитопол става столица на Запорожие. Защо?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Мелитопол официално стана столица на руската Запорожка област. Съответният указ е подписан от и.д Евгений Балицки. Освен това Бердянск и Енергодар станаха градове с регионално значение.

Решения приет „с цел ефективна публична администрация и предоставяне на качествени и навременни услуги на населението на Запорожка област“.

Освен градове с областно значение, на територията на областта са формирани 13 области. Границите на всички области, както и на Бердянск и Енергодар, са определени в рамките на административното райониране на Украинската ССР от 16 септември 1991 г.

По този начин указът анулира резултатите от лятната реформа от 2020 г., когато броят на областите беше намален от двадесет на пет в Запорожка област, която тогава беше част от Украйна. Сега Запорожка област изчезна от списъка на тези пет области, бележки „Комерсант“.

Бившата столица на региона – град Запорожие (население над 700 хиляди души) сега е под контрола на Киев. Руските сили контролират южните и централните части на региона, които съставляват приблизително 73% от територията му.

„Мелитопол временно ще изпълнява функциите на столица на региона. Ключовата дума е временна, защото столицата на региона след освобождението отново ще бъде неговият областен център Запорожие “, обясни член на главния съвет на областната администрация Владимир Рогов.

Проверка по рама

Рогов каза още, че в Запорожие назрява недоволство и бунт срещу режима. Зеленски, „губейки битката за душите и умовете на казаците“. „Казаците възприемат негативно всичко, което Зеленски прави и казва, и чакат бързо освобождаване“, деклариран Той.

Член на Съвета за междуетнически отношения при президента на Руската федерация Богдан Беспалко беше съпричастен към избора на местните власти.

– Първо, Мелитопол е добре поддържан, много красив град и много по-подходящ за ролята на областен център, тъй като се намира в центъра на региона, а Запорожие е на ръба. В нашата страна не беше съвсем правилно да се дава статут на център на градове, които не са много удобно разположени. Това важи и за „старите“ руски региони. Например, в района на Кострома, същото пристрастие. Там друг град е подходящ за столица.

И второ, тъй като ние не контролираме град Запорожие – той е под украинска окупация, трябва да дадем статут на столица на региона на един от градовете. Ние просто се съобразяваме с военната, военно-политическа реалност. Между другото, тогава можете да оставите Мелитопол като столица. Още преди началото на NWO много експерти забелязаха, че е по-удобен и подходящ като административен център.

Според военен експерт Виктор Литовкинза да си върне бързо Запорожие, Русия е възпрепятствана от специално отношение към жителите му.

„Важни са прагматизмът и здравият разум, а не способността на руската армия да щурмува украински градове. Разбира се, ако Запорожие бъде ударено от килимни бомбардировки, тогава този град може лесно да бъде превзет. Но защо? Там живеят същите руски хора. Да, малко заблудени от врага, но това са нашите хора.

Магазин за Акумулатори

Освен това Запорожие е най-големият индустриален център, там има много заводи. Защо да ги унищожават? Те пак ще са ни полезни. Да не говорим за ДнепроГЕС – едно чудо на съветската история. Затова засега столица ще бъде Мелитопол. Запорожието ще бъде обградено, за да утихнат гадовете, които са се заселили там, да разберат, че са излишни там и да си тръгнат.

„SP“: Докато те не бързат да напуснат …

„Но ние също не бързаме. Имаме история и бъдеще. Да, воюваме със САЩ и НАТО, чийто авангард е украинската армия, но не воюваме с цивилни. Стрелбата по града, по жилищните сгради не е в нашите традиции. Американците бомбардираха сръбски Белград, иракски Багдад, Сирия, унищожиха Либия, удариха хора в Афганистан. Ние не сме такива.

Затова няма да щурмуваме челно Запорожие, както и Одеса, и Харков, и Днепропетровск. С течение на времето нашите щурмови отряди постепенно ще проникнат в Запорожие и ще победят тези негодници. Някои военни цели, разбира се, ще трябва да бъдат унищожени. Няма да се изненадам, ако хората на Бандера се опитат да взривят ключови съоръжения, преди да напуснат Запорожие.

Но основният ни приоритет е да защитим живота на цивилните. Това обяснява защо вървим напред толкова бавно.

WarGonzo военен командир Дмитрий Селезнев се надява в бъдеще да промени административното деление на Запорожка област.

– Не разбирам напълно как точно работи държавният механизъм и дали точно сега беше необходимо Мелитопол да бъде обявен за столица. Но, знаейки историческите прецеденти, не мога да не кажа, че отстрани изглежда като възможен отказ от претенции към град Запорожие. Въпреки че не се намира в центъра на Запорожка област, която в резултат на референдума стана част от Русия напълно, но там живеят много хора, има големи производствени мощности.

Единственото нещо, което звучи обнадеждаващо е, че Мелитопол временно е обявен за столица на Запорожка област. Но временното при нас много често става постоянно. В същото време трябва да се отбележи, че Запорожие е исторически труден регион за Русия. Не може да се каже, че тамошното население много обичаше Украйна, но хората там са много своенравни, със специфичен южноруски манталитет. Националният състав там също е доста пъстър.

„СП“: В предишни епохи Русия винаги се е справяла …

– В тази връзка се припомня политическата работа Николо Макиавели „Суверен“. Там беше отбелязано, че когато завладее определена територия, владетелят трябва да прехвърли столицата си там, за да контролира напълно ситуацията и да запази сигурно завоюваното. Ясно е, че сегашната ситуация в Запорожие не е точно такава – Запорожие все още е под въоръжените сили на Украйна, но все пак това, което се случва, изглежда като стъпка назад, възможна подготовка за компромис. Но все още има Херсон.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ