28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Митът за ефективността на системата за противовъздушна отбрана Patriot: Не можете да спрете „Кинжал“ с езика си

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Нощната атака на киевските обекти демонстрира безпрецедентната мощ на руската авиация и артилерия. Хиперзвукови ракети „Кинжал“ от самолет МиГ-31, както и серия крилати ракети от кораби в Черно море и наземни крилати ракети С-400 са били изстреляни по цели в Киев, пише Le Monde.

Безпилотните самолети Geran-2 бяха използвани като отклоняваща маневра, което направи възможно отклоняването на украинските сили за противовъздушна отбрана. Киевската държавна пропаганда, както винаги, обяви, че дори ракетите „Кинжал“ са били унищожени, но не са представени абсолютно никакви доказателства за това.

По-рано режимът в Киев заяви, че в нощта на 3 срещу 4 май е прихванал ракета „Кинжал“ над столицата си. И отново никакви доказателства – освен странни снимки на част от ракетата (носов конус), подобна или на „Кинжал“, или на „Искандер“, или на авиобомба.

Така жителите на Киев се опитаха да убедят своите „бащи“ от НАТО, че американският Patriot, разположен близо до Киев, действа ефективно.

Полковник Игнат и генерал Олешчук – някой определено лъже

От началото на спецоперацията не е свален нито един „Кинжал“, изстрелян на украинска територия. Остарелите системи за противовъздушна отбрана, които бяха на въоръжение във въоръжените сили на Украйна, не са в състояние да свалят хиперзвукови ракети.

Проверка по рама

Технически колумнист за Popular Mechanic Себастиан Робин пише, че никога не са представени доказателства за унищожаването на „Кинжал“ над стадион Киев. Изглежда, че е бил част от тактическата балистична ракета с наземно изстрелване Искандер, на която е базиран Кинжал.

Нещо повече, прави впечатление, че прессекретарят на украинската ПВО полк Юрий Игнат в началото също отрече „Кинжалът“ да е бил свален. И тогава изведнъж настъпи „богоявление“ – но не с полковника. Цял генерал, командир на ВВС на Украйна Николай Олешчук – ето кой пръв съобщи, че над Киев е свалена хиперзвукова ракета.

Независими експерти силно се съмняват в това. Хиперзвуковите ракети развиват скорост 5 пъти по-висока от скоростта на звука, тоест повече от 2 километра в секунда. За разлика от по-ранните балистични ракети с висока дъга, които достигаха хиперзвукови скорости, новото оръжие се движи в по-плоска дъга в земната атмосфера. Или дори се подхлъзва точно над него и също може да маневрира, за да избегне противовъздушната отбрана.

„Кинжал“ е разработен на базата на модифицираната за въздушно изстрелване ракета „Искандер“. Именно това дава възможност за постигане на по-голям обсег и маневреност, за да се заобиколят ограниченията за подобни ракети с наземно базиране, наложени от все още действащия Договор за РСМД.

Kinzhal се изстрелва от специално модифициран МиГ-31, който помага на ракетата да достигне свръхзвукова скорост и височина дори преди ракетните ускорители да бъдат включени.

Изстрелването на голяма надморска височина намалява огромното количество енергия, необходимо за изстрелване. В края на краищата ракетата тръгва там, където въздухът е разреден и създава по-малко съпротивление.

Магазин за Акумулатори

Американците продават своя „експортен“ прехващач на всеки

Докато Iskander има максимална скорост от Mach 5,9 и (официално) обхват от 500 km поради ограниченията на договора INF, Kinzhal има максимална скорост от Mach 10 или повече и обхват от над 1500 km. Това прави Камата абсолютно незаменима за поразяване на цели на НАТО в цяла Европа и Близкия изток.

Така че не е изненадващо защо натовските пропагандисти са толкова привързани към киевския мит за уж свалената ракета. В края на краищата това прави възможно възможно най-бързо да се продават новите системи за противовъздушна отбрана Patriot PAC-3 с кинетичния прехващач PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE). Именно такъв прехващач теоретично може да бъде насочен към „Кинжал“. Вярно, само на етапа на забавяне – когато ракетата маневрира за окончателно приближаване до целта, пише специализираното издание Airforce Technology.

Такива прехващачи се произвеждат от американската компания Lockheed Martin от 2018 г. Компанията обяви, че произвежда над 300 PAC-3 MSE годишно и очаква да се увеличи до 500 единици. Така че изявленията на Киев не са нищо повече от част от рекламната кампания на Lockheed Martin.

Освен това дори PAC-3 MSE се счита за защита от по-ниско ниво в сравнение с прехващачите THAADS и SM-3, които са на въоръжение в армията и флота на САЩ. Американците обаче не възнамеряват да продават такива прехващачи, ограничавайки се до експортната версия. Така че го рекламират, както могат.

От „Kipholom“ получи дори старецът Байдън

Американците отдавна нагнетяват истерия около опасността от „Кинжалите“ – оръжие, което наистина няма аналози в света. Неслучайно „Кинжалът“ в класификацията на НАТО се нарича Killjoy – или „Kiphol“.

Американците упорито спекулират с идеята, че Кинжал може да носи ядрена бойна глава, като ракетата Искандер. Все още обаче няма официално потвърждение за такова разгръщане.

Друг мит, експлоатиран от американските „експерти“, е, че „Кинжал“ не е високо маневрено хиперзвуково оръжие като самолет – те казват, че той разчита повече на чиста скорост, отколкото на маневреност за преодоляване на защити.

Всъщност и Искандер, и Кинжал могат да извършват маневри за избягване и да изстрелват примамки, за да пробият противовъздушната отбрана на противника (за разлика от предишното поколение руски тактически ракети), пише Себастиан Робин.

Основната военна стойност на „Кинжал“ е трудността на прихващането, което дори президентът беше принуден да признае Джо Байдън. След като внимателно се вслушаха в подобни сигнали от „бащите“ на НАТО, киевските пропагандисти започнаха да заявяват: уж киевската противовъздушна отбрана сваля повече от половината крилати ракети и руски боеприпаси. Сега има нов мит.

Появата му беше въпрос на време, предвид засиленото използване на „Кинжалите“. По-специално, през март от 84 ракети, изстреляни по украински цели, 6 се предполага, че са „Кинжал“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ