21.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

На какъв период имам право на ехография на млечни жлези по НЗОК?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

През декември 2022 г. личната лекарка ме изпрати на ехография на млечни жлези за контролен преглед, като преференция по програма за жени на моята възраст. Оказа се, че имам киста. Специалистът ми каза след 6 месеца да отида на контролен ехограф и че няма да ми е нужно направление от личния лекар за него.
Сега се обадих, за да си запазя час за изследването, но ми искат да си го платя, понеже нямам право през близките две години на такова направление. Моля да уточните, имам ли право на такъв контролен преглед, или трябва сама да си го заплатя?

Магдалена Борисова, гр. Варна

„Ехографско изследване на млечни жлези“ е високоспециализирано изследване от пакет „Образна диагностика“, което общопрактикуващият лекар може да назначи на жени от 30- до 50-годишна възраст – веднъж на 2 години, при профилактичен преглед, който е задължителен за всички здравноосигурени и се извършва един път в рамките на календарната година.
Изследванията се назначават в зависимост от възрастовата група, в която жените попадат. Личният лекар например, издава направление за „Мамография на млечни жлези“ – за жени от 50- до 69-годишна възраст включително, веднъж на 2 години.

Ако в случая не става дума за профилактичен преглед, личният лекар може да назначи „Ехография на млечни жлези”, но само по преценка и при необходимост.
Всички посещения извън задължителния профилактичен преглед са по повод на остро или хронично заболяване, за които личният лекар разполага с определена сума за медико-диагностични изследвания.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ