17.8 C
София
понеделник, май 27, 2024

Научете кой е най-студеният град в България

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Още преди 70 години е измерена най-ниската температура у нас и това е минус 38,4 градуса. Този мразовит рекорд е белязан в Трън.

Трън се намира в планински район, близо до границата със Сърбия и до градовете Брезник и Драгоман.

Разположен е на бреговете на река Ерма, в най-източната част на високопланинската котловина Знеполе. Заобиколен е от хълмовете Китка, Гърков камък, Чарчалат, Мурговица.

Кои са най-студените зими в историята на България и какво ни предстои?

Към настоящия момент Община Трън се определя като изостанал граничен и планински регион, но с развитие на туризма. Разположен е сред уникално красива и чиста природна среда, с множество културно-исторически и религиозни паметници, природни богатства, които тепърва ще бъдат разработвани в интерес на икономическото процъфтяване на общината. Има дадености и предпоставки да се превърне в привлекателна туристическа дестинация, което да привлече инвеститорски интерес и да създаде заетост на местните хора.

Споменът за това, че е бил един от най-студените градове на България се предава от поколение на поколение, защото хора, които могат да разказват за това от първо лице, вече почти няма.

Проверка по рама

Преживяхме най-топлия октомври – с какво това е опасно?

Да не се забрави рекордът се грижи и Стаменка Милчева – учител в училището в Трън от над 40 години. Изучила е стотици деца и никога не е пропуска да предаде този урок.

И до днес истинските, студени и снежни зими в града продължават. Те носят най-голяма радост за децата. А по-възрастните предпочитат да наричат Трън „малката Швейцария”.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ