България

ОЧАКВАНО: Нено Димов се измъква „сух“ от водната драма на Перник

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Делото срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов за умишлена безстопанственост, довела до изпразването на язовир „Студена“ и невиждана водна криза в Перник през зимата на 2019 г., е пред провал, дочу Новините Днес.

Това пророкуваха познавачи на съдебната система, след като процеса срещу 56-годишния управленец за втори пореден път бе отложен в Специализирания съд.

Димов е обвиняем за водната криза заедно с бившата зам.-кметица на Перник Севделина Ковачева, но в съдебната зала се оказа, че Министерството на околната среда и водите и „ВиК Перник“ ООД – двете потърпевши институции от действията на екс министъра, не са изпратили свои представители, за да предявят претенции към него, пише „Уикенд”.

Само в Новините Днес: Нено Димов сключил сделка с хунтата – спасява се от дело срещу мълчание за далаверите на ББ с боклука

Проверка по рама

Абдикацията на двете институции от делото ядоса прокурора Ангел Кънев, който сам ще трябва да доказва, че Димов е главният виновник за водната криза в Перник.

Стартът на делото беше отложен за 20 януари догодина и заради липсата на адвокатката на зам.-кметицата на Перник Севделина Ковачева, която се лекува от коронавирус.

Нено Димов беше показно арестуван на 9 януари 2020 г. в министерския си кабинет заради водната криза в Перник. От килията на ареста Димов подаде оставка, която бе приета от Министерски съвет и на негово място бе назначен Емил Димитров – Ревизоро.

Димов прекара над 100 дни в килия в следствения арест на „Г. М. Димитров“, след което бе поставен под домашен арест, а накрая – пуснат на свобода под парична гаранция. Нено Димов е с повдигнати обвинения за умишлена безстопанственост, довела до източването на язовир „Студена”.

Нено Димов пропял срещу Бобокови и Валентин Златев (Скандални разкрития за италианския боклук)

Според прокуратурата още през лятото на 2019 г. той е бил информиран от началникът на ВиК-Перник за намалелия обем на водата в язовира, но въпреки това не спрял подаването на вода за промишлени нужди към „Стомана” – Перник.

Магазин за Акумулатори

Оттам предприятието е препродавало водата, която купувало за 13 стотинки на кубик, на други 16 дружества. Освен водната криза, щетата от сенчестата водна търговия надхвърля 20 милиона лева. Битовите потребители в Перник са плащали за същата вода от язовира по 3 лева на кубичен метър.

Печалбата, калкулирана от предприятието „Стомана“ от препродажбата на над 1 милион кубически метра вода, обаче не е взета предвид във внесения обвинителен акт от Специализираната прокуратура.

Подобна претенция можеше да бъде предявена от ВиК – Перник, но държавното дружество не изпрати свой представител, който да предяви иск към Нено Димов. Така щетата, нанесена от бившия еко министър е оценена не на 20 милиона лева, а на 1,9 млн. лв.

Бомба в Новините Днес: Афера за 15 милиона лв. лъсна след водната криза в Перник и ареста на Нено Димов

„По всяка вероятност Нено Димов ще се отърве с условна или с минимална присъда в този процес. Доказателствата, събрани срещу него, лесно ще бъдат оборени в съда от печената му адвокатка Ина Лулчева“, вещаят съдебни наблюдатели.

Очакванията на мнозина бяха, че прокуратурата ще повдигне обвинения и на други заради водната криза в Перник.

Бившият областен управител на Перник Ирена Соколова обаче не застана на подсъдимата скамейка, макар жилището й София да бе тарашено в деня, в който Нено Димов беше арестуван в министерския си кабинет.

Материалът ОЧАКВАНО: Нено Димов се измъква „сух“ от водната драма на Перник е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button