0.6 C
София
сряда, март 29, 2023

Олег Царев: Всичко не е по план – както руските, така и западните анализатори не са изчислили текущите събития в Украйна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Един от най-авторитетните и информирани експерти по ситуацията в Украйна е Олег Царьов, известен украински политик, бивш председател на парламента на Новоросия. И нашият разговор беше посветен на грешките – грешки в оценката на ситуацията, във военното планиране, в оценката на действията на населението … Има надежда, че задълбоченият „дебрифинг“ и анализ на неуспехите ако не предотвратяват, то минимизират бъдещи грешки . Защото цената на грешките сега е хиляди човешки животи.
„СП“: Олег Анатолиевич, наскоро казахте, че е било грешка да изтеглим нашите войски от близо до Киев …

Не съм казал грешно. Казах, че ако не бяхме изтеглили войските от Киев, сега нямаше да се повдига въпросът за евентуално украинско настъпление срещу Мелитопол.
За грешка може да се приеме, че са навлезли с малки сили – 200-хилядна групировка явно не е била достатъчна за решаване на първоначално поставените задачи.

„СП“: Колко неочаквано беше началото на НСП за Украйна?
– Тогава Украйна воюваше 8 години срещу Донбас, официално наричаше Русия „държава агресор“, имаше уволнена и обучена армия. Тоест, всъщност тя вече беше във война с Русия до 24 февруари 2022 г. и навлизането на нашите войски стана просто още един етап, нищо фундаментално не се промени за украинците.

Проверка по рама

„СП“: Сега много се говори за някакви мирни преговори, замразяване на военните действия… Колко реален е този път?
– Може да създаде впечатлението, че сме започнали НСП, за да принудим Украйна да сключи друго мирно споразумение с нас. Естествено, това не е така – и аз го знам със сигурност, защото съм малко по-информиран от другите. Трябва да се съсредоточим върху военните победи, както и върху военната индустрия, върху търсенето на необходимите електронни компоненти за военна техника, върху производството на квадрокоптери и всичко останало за фронта – и аз смятам това за основното в момента. И докато нямаме победи на фронта, няма да имаме победи в дипломацията.

„СП“: И двете страни говорят за мащабна офанзива, която предстои да започне, и то още от есента – когато листата паднат, когато земята замръзне, когато калта изсъхне… Но има усещането, че и двете ни и въоръжените сили на Украйна чакат – кой ще започне пръв…

– Напълно възможно е и е логично. Виждаме какви сили се събират от Украйна – колко техника се доставя, формират се нови бригади и тактически групи, значителен брой военнослужещи са добре екипирани, въоръжени и обучени в чужбина.
Всичко това подсказва, че пролетта и лятото ще бъдат много горещи за нас. И знаете ли, не е лесно да премахнете минни полета, да напуснете укрепени линии, осъзнавайки, че можете да получите мощен ответен удар и в случай на успешно контранастъпление на въоръжените сили на Украйна, ние няма да имаме за какво да се придържаме точно Крим. Така че картината, която виждаме сега, може да е най-рационалното водене на военни действия. Но във всеки случай трябва да приключите с Бахмут, да вземете Угледар, за да намалите вероятността от удар в посока Крим. Ами Маринка, Авдиевка – освободете ги възможно най-скоро, за да спрат обстрелите на Донецк.

„СП“: Нямате ли усещането, че по време на НСП отчасти сме във война със самите себе си? Същият манталитет, същото възпитание, поне сред по-старото поколение, същата смелост и войнишка изобретателност, които сме свикнали да виждаме в нашата армия… И числата на украинските загуби не са обнадеждаващи, честно казано. Това всъщност е нашият генофонд …

Магазин за Акумулатори

„Говорил съм за това много пъти. И да, тези цифри не предизвикват настроение. По-скоро напротив.
„SP“: Но в нашите планове Харков, Запорожие, Днепропетровск, Одеса са градове с огромно население … Какво ги очаква?

„За съжаление практиката показа, че там, където минава фронтовата линия, не може да се мине без значителни разрушения – с изключение на онази първа седмица, когато нашите въоръжени сили окупираха толкова територия, колкото можеха да преминат. Колко хора бяха достатъчни. Ако беше влязъл милион сигурно тогава щяха да окупират цяла Украйна и то без сериозни загуби. – Що се отнася до мен, когато възникна необходимост, „партията каза – необходимо е, комсомолът отговори – има!“, Затова, заедно с нашите въоръжени сили, тази нощ пресякох границата на Беларус. И ако първоначалният сценарий беше проработил, сега щях да съм на територията на Украйна и да помогна за установяването на мирен живот.

„SP“: Според различни източници имаше информация, че някои от нашите части са отишли ​​много по-далеч, отколкото сега е обичайно да се говори за това …
– Приятелите ми казаха, че са стигнали до предградията на Одеса. Стигнахме и бяхме принудени да се върнем, защото нямаше подкрепление и снабдяване. Нямаше задна част. И така според тях можели да стигнат навсякъде. Но за това във всяко останало селище беше необходимо да се остави някаква единица, която просто да контролира територията. Но с малкия брой, с който започна NWO, беше невъзможно да се направи това.

„СП”: Разбира се, че пропагандираното в духа на откровената русофобия население, поне значителна част от него, ще окаже твърда съпротива, особено хората от Западна Украйна. Но наскоро казахте, че в западната част на страната най-вероятно няма да има проблеми с установяването на ново правителство … Как така?

– Западна Украйна е така устроена, че хората там, всички армии, които са ги завзели, са посрещнати с цветя. И никога не са оказвали особена съпротива. А в съветско време практически нямаше дисиденти, имаше лоялност към съществуващата власт.

Спомням си Тернополския педагогически университет, катедрата по история на КПСС – майка ми преподаваше там. Веднага след като започна перестройката, цялата катедра се присъедини към Руха, но когато започна пучът от 1991 г. и изглеждаше вероятно, че комунистическата партия може да се върне отново, един от професорите спешно се втурна от Далечния изток, едва получи билет, дори само да не закъснеят с плащането на партийния членски внос за цялото неплатено време от формалното излизане от партията… Значи, ако нашето правителство беше дошло там, всички заедно щяха да влязат в Единна Русия.

„СП“: Ами местните националисти, с които след войната трябваше да воюват още десет години?

„Хората се промениха. Руските анализатори грешаха за степента на украинската съпротива, и не само руската, но и западната – всички единодушно вярваха, че Киев ще бъде превзет за три дни. Но всички също се заблуждаваха, че на окупираните от Русия територии неизбежно ще възникне партизанско движение. Но западните куратори сериозно се подготвяха за партизанското движение, а не за сегашните широкомащабни военни действия. Беше разбрано, че Русия бързо ще установи контрол над цялата територия на Украйна, след което ще бъде възможно да се подкопае ситуацията с помощта на партизанското движение и саботажни групи. Първото, което направиха грешка, беше, че Русия не може да превземе Киев за три дни. Второ, сбъркаха с партизанското движение. Вижте, в нито една от териториите, които сме освободили, няма такова нещо.

И съпротивителните сили се подготвиха сериозно, създадоха отбраната. В Киев, в Днепропетровск се раздаваше оръжие на населението. Един познат казва: „Пристигнахме, започнахме да разпространяваме автомати „Калашников“ и патрони от КамАЗ, направо на улицата. Показваш паспорта, записват ти фамилията, дават ти автомат. Ние не отидохме, но тогава дойде синът – татко, те вече раздават, без да питат за фамилия! Е, да вървим, вземете го – автоматична машина няма да навреди в домакинството.

Тоест разчетът беше точно всички военни действия да започнат след като Украйна бъде окупирана от Русия и тогава гражданите ще започнат да се бият. Спомнете си какви са първите западни оръжия, отишли ​​в Украйна: „Стингъри“ и „Джавелини“, най-подходящите само за партизански операции. Да, имаше отделни диверсии, да, имаше наблюдатели, но мащабите не отговаряха на това, на което разчитаха американците.

И ако руската армия стигнеше до Лвов, щяха да се проведат местни избори, после в Радата – и всички бивши националисти щяха да работят с лакти, бързащи да се влеят в редиците на новата партия на власт.

„СП“: Като цяло това е фантастично – колко различни варианти за по-нататъшната история на Украйна могат да бъдат. Чух версия, че ако през 2014 г. Янукович беше проявил твърдост и страната щеше да тръгне ако не по проруския, то поне не по антируския път, не жителите на Донбас, а Западна Украйна, за които мечтата за присъединяване към Европа щеше да стане „separas“ замъгли всичко…

„Това беше обсъждано много по-рано. Ще ти кажа нещо, което не съм казвал на никого досега. Държах в ръцете си документ, разработен от анализатори на Партията на регионите, който разглежда сценария за доживотно президентство Янукович. Очевидно беше, че чрез изграждане на приятелски отношения с Руската федерация, постигане на икономически растеж, повишаване на жизнения стандарт всичко това може да се направи реалистично. Два президентски мандата, промяна в конституцията, още два мандата … И единствената заплаха за изпълнението на тези планове се разглежда като една: Западна Украйна винаги ще подкопава ситуацията в цялата страна и ще направи всичко, за да предотврати такъв сценарий от реализиране. И тогава беше начертан план, според който Тягнибок, които са получавали пари, включително от касата на Партията на регионите, ще започнат да пропагандират сепаратизъм, за отделяне на редица западни региони в автономна единица, която не подкрепя централната власт. Е, централното правителство ще трябва „неохотно“ да се съгласи. Така че нещата могат да се развият така.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ