12.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Първите симптоми на лимфом – не ги пропускайте!

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Лимфом се нарича раково заболяване, което атакува системата, подпомагаща борбата с инфекциите.
Ето какво разказва д-р Драузио Варела.

Лимфната система е съставена от органи, съдове, лимфни тъкани и лимфни възли, разпределени на стратегически позиции в организма, за да помагат на защитата срещу инфекции. Тази система произвежда и пренася бели кръвни клетки, които се борят против инфекциите и участват в имунната система.
Лимфомът възниква, когато нормална клетка в лимфната система претърпи мутации, започне да се размножава нон-стоп и да се разпространява в тялото.

Различните видове лимфоми имат различно поведение и степен на агресивност. Те може да бъдат разделени на 2 големи групи: лимфом на Ходжкин и неходжкинов лимфом. Първите възникват в вид на лимфоидна клетка и засягат главно хора между 15 и 35 и над 55 години. Неходжкиновите лимфоми са по-често явление при възрастните хора и могат да възникнат в други клетки на лимфната система.
Подправките, които облекчават симптомите при ракови заболявания

Проверка по рама

Рискови фактори за лимфом
Някои от лимфомите са свързани с хронични инфекции, които могат да предразположат към мутация на лимфните клетки. Други може да възникнат заради фактори от околната среда – например, в резултат от въздействие на химикали. Наследственото предразположение също е свързано с по-висок риск. Някои видове засягат и по-млади хора, но възрастните са по-застрашени. В повечето случаи няма определена причина.

Симптоми на лимфом

Първият признак на лимфом е наличието на подути лимфни възли дори, когато няма инфекция. В този случай размножаването на белите кръвни клетки излиза от контрол, а растежът им е анормален.
Като цяло, инфекциозните лимфни възли са доста болезнени – за разлика от лимфомите, които представляват безболезнени бучки. Тези подутини се появяват най-често по слабините, подмишниците и шийно-вратната област. Други, не толкова специфични симптоми, са:

– треска;

Магазин за Акумулатори

– отслабване;
– прекомерно изпотяване, особено нощем;

– слабост;

– увеличаване на коремния обем.
Кръвни заболявания – Кои са признаците, че може да има нещо нередно с кръвта ви

Диагноза

При съмнение за лимфом следва да се извърши биопсия на променения лимфен възел (за предпочитане с изземане на целия възел), която ще бъде анализирана от специалист патолог. Важно е прегледът да се проведе в референтен център, тъй като има много подтипове лимфоми и е важно да се диагностицира точно.

Щом диагнозата бъде поставена, следващата стъпка е стадиране (определяне степента на тумора), за да се открият други зони, вероятно засегнати от рака. Необходими са и образни тестове за подпомагане на диагнозата, в зависимост от всеки тип.

Лечение на лимфом

Най-използваното лечение е химиотерапията, допълнена в някои случаи с лъчетерапия. Химиотерапията е по-ефективна при лимфом, отколкото при тумори като рак на белите дробове и червата.

Препоръки

Избягвайте продължително излагане на въздействието на химикали, особено в селскостопански продукти.

За пациентите, заразени с вируси като HTLV и HIV, съществува по-голям риск от развитие на лимфом, така че те следва да имат ясна представа за симптомите.

Често си правете самопреглед. Колкото повече познавате тялото си, толкова по-бързо ще идентифицирате възможните физически промени.

Честотата на лимфома се увеличава с възрастта; затова възрастните хора, особено тези от европейски произход, трябва да удвоят вниманието си.

Потърсете лекар, ако забележите наличието на бучка на шията или врата, подмишницата, слабините. Особено, ако не е болезнена, нараства бързо и нямате други признаци на инфекция (например, треска и неразположение).

Химиотерапията за лимфом може да повлияе върху производството на сперма и яйцеклетки. Ако желаете да имате деца, имайте това предвид, отчитайте този фактор и потърсете начини за запазване на спермата и яйцеклетките.

Рак ли е лимфомът?

Да. Лимфом е термин, използван за обозначаване на различни видове рак, които произхождат от лимфоцитите – клетки от съществено значение за имунната система.

Внимание! Статията е само информативна и не предлага медицински инструкции. Търсете винаги медик-специалист!

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ