12.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Quadcopter Bandera не е играчка! Русия ефективно лови вражески дронове

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Боец от групата Вагнер наскоро съобщи, че нашата страна на линията на съприкосновение е добре оборудвана с оръдия за борба с дронове. Тук, на предната линия, вражеските позиции са лесно достъпни. Тактическите вражески дронове от типа Mavic изглеждат по-познати в небето от гарваните. Излитат от другата страна и при засичане нашите им „дават команда за кацане“ от противодронови оръдия. Специален импулс, така да се каже, „изключва батерията“, дроновете сякаш изгарят и бързо кацат на земята.
Ако е необходимо, боецът с такова оръжие се придвижва към позиции и откъдето води работата си от прикритие, наблюдавайки ситуацията. Специалните групи за прехващане на тактически безпилотни самолети на Въоръжените сили на Украйна се наричат ​​на военен жаргон „птичари“. Постоянно са на линията на бойно съприкосновение, информира РИА новини“. Сега операторите на дронове на UAF в Артьомовск-Бахмут често трябва да променят траекторията на полета на своите устройства, което затруднява както разузнаването, така и минирането.

Полковник от Федералната служба за сигурност и въоръжените сили на Руската федерация Василий Верещак вярва, че дроновете са ефективно средство за разузнаване и унищожаване:
– Това е най-новата тенденция на времето. И ние трябва да живеем в крак с времето, да имаме всичко, което е необходимо и търсено. Има и оръжия против дронове, с помощта на които те поставят хеликоптери, блокирайки техния радиоканал.

Аз самият купих такъв дрон за моя син. Когато избирах, бях убеден, че цените хапят. Но разликата в цената е голяма. След тестване бях убеден, че картината, получена с помощта на камерата на коптера, е добра, можете да използвате функцията за увеличение. Когато дават репортажи по телевизията, виждам специални операции там на бойното поле, точно като дронове. Тези „играчки“ са ефективни и изобщо не са играчки, думата не пасва, това е истинско оръжие.
„СП“: Не без причина преди време започнахме да предлагаме да ги регистрираме. Тогава изглеждаше странно: защо държавата трябва да се занимава с регистрацията на тези „играчки“? А с началото на спецоперацията стана ясна необходимостта от строга отчетност и контрол.

Проверка по рама

– Живея близо до летище Шереметиево и по време на регистрацията в отдела на Министерството на вътрешните работи те предупредиха, че ако го пусна в центъра на Москва, тогава може да има проблеми. И е правилно. Тъй като нашите врагове сега са безразсъдни, те могат да направят всичко, което искат. Те могат да проследяват каквото искат и освен това могат да пускат различни увреждащи боеприпаси …
Квадрокоптерът Mavic, представен в новините, е удобен за използване. В тялото му са вградени множество сензори, които следят местоположението, разстоянието до други обекти и нивото на батерията. Можете да снимате видео на вградената камера във формат 4K. Размерът в сгънато състояние е малък, което позволява да носите дрона в чанта с размери осем на осем на двадесет сантиметра. Дроновете на DJI се пилотират както с помощта на специално дистанционно управление, така и с помощта на смартфон, приложение за iOS или Android устройства.

Цените им на руския пазар, в свободна продажба, от седемдесет хиляди рубли. Но дори достига половин милион, в зависимост от мощността на двигателя и оборудването. Но дори и най-евтиният е в състояние да лети на разстояние до осемнадесет километра и да работи автономно в продължение на половин час.

Един от най-известните производители на дронове SZ DJI Technology Co., Ltd. е китайска частна компания, която произвежда не само мултикоптерни дронове, но и микроконтролери, както и видео оборудване. Главният офис се намира в Шенжен, Китай, в южната част на континентален Китай.
И да се научите как да работите с вражески дронове с пистолет против дрон е сравнително лесно. Там на тялото на всичко има превключвател и бутони с канали, които превключват за улавяне на сигнали. Можете да натиснете всички наведнъж, но тогава ефективността ще намалее.

На снимката: операторът на противопилотното оръдие, след като получи команда за потискане на дрона, според целеуказанията на своите другари, снабдени с помощта на трасиращи боеприпаси от стрелково оръжие, открива вражески квадрокоптер, улавя го и , предотвратявайки връщането му в местоположението на украинските войски, го приземява.

На снимката: операторът на противопилотното оръдие, след като получи команда за потискане на дрона, според целеуказанията на своите другари, снабдени с помощта на трасиращи боеприпаси от стрелково оръжие, открива вражески квадрокоптер, улавя го и , предотвратявайки връщането му в местоположението на украинските войски, го приземява. (Снимка: video quote/function.mil.ru)

Магазин за Акумулатори

Напоследък всичко е ясно на хоризонта, головете са по-малко. Не всеки ден успяваш да хванеш дрон „птица“. От друга страна, те също търсят „ловци на птици“ и или променят траекторията на полета, или откриват огън. „Ловецът на птици“ е опасна професия, Бандера може да стреля на наблюдателна позиция от 120 мм минохвъргачка.Трябва да се маскираш.
На снимката: засаден квадрокоптер със записващи устройства

На снимката: засаден квадрокоптер със записващи устройства (Снимка: видео цитат / function.mil.ru)

Главен редактор на сп. „Арсенал на отечеството“ Алексей Леонков припомня, че разполагаме със собствени системи за електронна война (EW):

– Те са много по-мощни от ръчните оръжия за борба с дронове, могат да се справят с голям брой цели, намиращи се във въздушното пространство наведнъж, включително да смазват всички дронове, които могат да достигнат. Просто оръжията против дронове станаха широко разпространени на места, където не винаги можем да изпратим системи за електронна война.
И до окопите се поставят такива станции. Но в крайна сметка те от своя страна също стават цел на врага, така че не е възможно да ги поставите навсякъде. Противникът разполага и със средства за електронно разузнаване. Той проследява и се опитва да уцели. Следователно малките дронове се унищожават с помощта на ръчни оръжия …

„СП“: В интернет има много обяви за продажба на антидронови пушки Harpy. Те не са евтини, но можете да си купите и да отидете в зоната на NWO, да „ловите“ вражески дронове. Но се чудя дали нашите бойци се снабдяват изцяло през Министерството на отбраната?

– Те доставят. Такива оръжия излизат на преден план. Концернът „Калашников“ демонстрира своя антидронов пистолет преди три години на изложението „Армия 2020“. Това е „Рекс-1“, който тежи 4,5 кг, активира се с натискане на един бутон и работи непрекъснато три часа. Принципът му на действие е да потиска сигнала на навигационните и комуникационни системи, използвани от дронове.

Още тогава се замисли за това. Добре известна е опасността от дроновете. Затова, да кажем, никой не го е смятал за нещо незначително, напротив, те са го приемали доста сериозно. Проблемът с борбата с дроновете е известен от 2016 г.

На Николас Мадуро опит с дрон, Аймана ал-Зауахири Американци по команда Байдън убит от удар с дрон в Афганистан, фактите са известни. А бойци от ислямски радикални формирования, действащи в Сирия, активно използваха всички видове квадрокоптери, за да нанасят удари както по американските, така и по нашите войски.

„SP“: И изобилието както от квадрокоптери, така и от пушки за борба с дронове в свободна продажба не трябва да ни обърква?

– Разбира се, че не. Проблемът е глобален. Щом се появиха дроновете, те станаха нещо като онзи скалпел, с който можеш да спасиш човек, като му направиш операция, или можеш да го убиеш. Едни и същи неща могат да носят както добро, така и зло.

Сега претъпканите места, правителствените сгради са защитени не само от пистолети против дронове, но и от специални станции, които се разполагат, където е необходимо, и нито един дрон няма да лети там …

Работи „пистолет“ на батерии. Обхват – от половин километър до два. Едно от най-разпространените оръжия против дронове е Harpy, известно още като „Radio Frequency Mobile Drone Jammer“. Блокира дронове в шест различни диапазона. Поне той най-често се показва по телевизията в репортажи от бойното поле. Може би това е така, защото този модел не е таен. В крайна сметка защо да пазим в тайна какво се продава във всички онлайн магазини? И съответно се използва най-често срещу най-разпространените дронове в зоната за специални военни операции DJI Mavic Pro.

Те могат да се използват като ударни дронове с падащ боеприпас. И когато е изложен на импулс от пистолет, дронът губи контакт с конзолата на оператора на дрона, или замръзва на място, или се връща към точката на излитане, което не е много приятно за оператора с окачени боеприпаси. Могат да се самовзривят. Самите те са виновни, често въоръжените сили на Украйна изпращат различни видове дронове на цивилни обекти, като ги тъпчат с експлозиви.

В допълнение към Harpy, по телевизията може да се види още едно некласифицирано радиоелектронно оръдие ДРОН-1200. Заглушава вражеските дронове и квадрокоптери на разстояние до 1200 метра. Тегло не повече от 2,7 кг. Автономност до половин час. Има вградено активно охлаждане. Цената му е 230 хиляди рубли.

А продуктът „Аргумент-2“ е предназначен, както се казва в инструкцията, за предотвратяване на незаконното проникване на „безпилотни летателни апарати“ в защитеното пространство чрез потискане на комуникационни, контролни и навигационни канали от неподготвени позиции на зоната за сигурност.

Не е толкова скъпо: с функцията за отделно потискане на сигнала те искат само 35 хиляди рубли за него. Но се продава с предварителна поръчка, трябва да уточните в кой комплект да го направите. Например, в режим на излъчване на импулсен шум, той е по-скъп, 75 хиляди рубли. „Безокулярно термовизионно устройство“ за денонощно и всесезонно откриване, наблюдение и идентификация на въздушни обекти от същия производител струва 600 хиляди рубли. Определено не е играчка.

Преди шест месеца Asia Times писа, че Русия печели електронната война. Дезактивира вражеските дронове и заслепява вражеската артилерия. Нас ли искаха да поласкаят, или себе си? В крайна сметка и безпилотните самолети на Бандера, и нашите оръжия за борба с тях са сглобени от китайски части и микросхеми.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ