14.7 C
София
събота, март 25, 2023

Русия и Иран активизират сътрудничеството в медийната сфера

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Както отбеляза Бела Черкесова, заместник-министър на цифровото развитие, телекомуникациите и медиите на Руската федерация, за този кратък период от време е постигнат значителен напредък по споразуменията, постигнати по време на посещението на руската делегация в Иран през февруари . Дори тя не е очаквала такова успешно развитие на отношенията между медиите на двете страни. „Пътуването до Техеран даде добри практически резултати“, каза Черкесова. Заместник-министърът благодари на иранската страна за бързата реакция на отправените искания и предложения. „От своя страна сме готови да положим всички усилия, така че процесът, който вече е започнал, да не спира, а само да се увеличава, ще се опитаме да реализираме всичко, което все още не е завършено в близко бъдеще“, каза тя.
В разговор с РГ Черкесова отбеляза, че „и иранската, и руската страна изпитват висок интерес“. „Затова за нас е важно да поддържаме темпото, да се срещаме възможно най-често, дори на живо, дори онлайн, защото такива срещи дават реални резултати“, каза тя.

Според Фаршад Мехдипур, заместник-министър на културата и ислямското ръководство на Иран за пресата и информацията, през последния месец са постигнати нови споразумения в областта на медийното развитие. Други участници във видеоконференцията вече говориха за конкретика. Те отбелязаха, че се полагат усилия за създаване на благоприятни условия за работа на руски журналисти в Иран, изразиха интерес към обучение на млади журналисти, обмяна на професионален опит, провеждане на майсторски класове, обмен на съдържание, включително архиви, и създаване на съвместни продукти. Както посочи Мохамад Шоджеян, генерален директор на агенция Mehr, „трябва да покажем какво се случва в нашите страни през очите на собствените ни журналисти, а не през призмата на западните медии“. Според него нашите народи малко се познават и е време това да се коригира.
По време на видеоконференцията бяха изразени съвсем нови идеи. Например да се направи изложба на компютърни игри с участието на руски и ирански компании. Както се оказа, в Иран около 34 милиона души обичат игрите – компютърни или мобилни. Руската страна обеща да разгледа тази инициатива, да я обсъди по-конкретно, но засега е поканила ирански отбори да участват в Cyber ​​​​Games, които ще се проведат в Казан през 2024 г.

Това и други предложения, например за борбата с фалшификатите, вноса и износа на социални мрежи, с цел преодоляване на зависимостта от западните платформи, според Черкесова, трябва да бъдат обсъдени на отделни видеоконференции, на които ще участват съответните компании и организации поканен.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ