18.3 C
София
събота, септември 23, 2023

Само с една съставка можете да накарате орхидеята да цъфти

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Много любители на домашни растения твърдят, че орхидеята е една от най-взискателните и капризни зелени домашни любимци.
И все пак, някои растениевъди успяват да отгледат дива екзотична цветна градина на своите первази. Каква е тайната им?

Всъщност всичко е много просто – изключително важно е да се следват внимателно всички инструкции, когато се грижите за орхидеята! Ще ви разкрием някои тънкости, които ще ви помогнат да постигнете буен цъфтеж.
Подходяща грижа за орхидеите у дома

1) Пресаждане на орхидея
Ако сте си купили орхидея от магазин за цветя, не бързайте да пресаждате растението в нова саксия. Това може да е необходимо само след 2-3 години, когато старата почва ще стане неизползваема.

Проверка по рама

Ако сте закупили растението с отстъпка, първо трябва да прегледате орхидеята за гнили корени.
2) Фаленопсис и подходящ субстрат

Фаленопсисът в природата расте по стволовете на дърветата и получава всички необходими вещества от дъждовната вода. Домашно отглежданата орхидея се нуждае от специален субстрат, така че растението да може да се фиксира здраво в саксията.

3) В кои саксии орхидеите растат най-добре?
Много е важно да изберете правилния съд, така че палавата орхидея да се чувства комфортно. Не забравяйте най-важното: саксията трябва да бъде прозрачна. Също така трябва да има дренажни отвори. Не купувайте твърде голяма или тясна саксия: всичко трябва да е в умерени количества.

4) Пресаждане на орхидея

Магазин за Акумулатори

Подгответе предварително малък съд с топла преварена вода, саксия за пресаждането, почва, ножици, парче пенопласт и буркан брилянтно зелен разтвор (зелена). Поставете цветето в съда с вода. Направете това внимателно, като извадите орхидеята от саксията и го спуснете във водата. Сега трябва внимателно да освободите корените от субстрата.
Стар градинар каза как правилно се подрязват доматите през август

Сухите и изгнили корени трябва да бъдат отрязани, а ръбовете да се обработят с брилянтно зелен разтвор. Сега изсипете нов субстрат в саксията и внимателно поставете орхидеята на мястото ѝ, като поставите парче пенопласт под основата. Засипете саксията със субстрата до края. След тази процедура е необходимо да полеете орхидеята не по-рано от 7-10 дни.

5) За да накарате цветето отново да цъфти
Много аматьорски производители практикуват шокова терапия: поставят орхидеята за няколко дни на тъмно място, след което я връщат на слънчево място. Този трик може да работи, но само ако растението е здраво. Отслабналите орхидеи не реагират на такива тежки експерименти.

Опитайте се да използвате цитокининова паста: тя може да накара растението отново да цъфти. Любителите на орхидеите слагат малко количество паста на спящите пъпки и се наслаждават на резултата буквално след 2 седмици. Възможно е да използвате този инструмент за размножаване, за да не се появи увреждане на растението.

Това са малките тайни, които ще ви помогнат да се грижите за това красиво цвете.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ