0.6 C
София
сряда, март 29, 2023

Стоматолог разкри как да избелим зъбите, без да повредим емайла

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Съществуват няколко начина, по които можете да възстановите белотата на зъбите си. Как можете да избелите зъбите си у дома и кои методи предлагат зъболекарите?
Бели зъби

Някои хора имат красиви, естествено бели зъби. За съжаление, не всеки е благословен от природата с този нюанс на зъбната кост. Генетичното предразположение понякога води до пожълтяване или посивяване на костта. В такива случаи избелването ѝ може да бъде възможно само в зъболекарския кабинет. 
Зъбите променят цвета си под въздействието на много фактори. Пиенето на кафе, чай, тютюнопушенето или приемът на някои лекарства се отразяват неблагоприятно на цвета им. Понякога е възможно зъбите да се избелят внимателно в домашни условия. Как да го направим у дома?

7 причини, поради които зъбите ви болят
Известни са няколко метода, които могат да помогнат за промяна на нюанса на зъбите. Въпреки това, след като прочетете мненията на зъболекарите, си струва да помислите дали тези домашни методи са безопасни. Например, когато търсите информация за това как да избелите зъбите с лимон, може да попаднете на стоматологични блогове, в които зъболекарите предупреждават срещу такива методи – лимонът е киселина, която в излишък може да увреди емайла и въпреки почистващите си свойства ще нанесе повече вреда, отколкото полза.  

Проверка по рама

Когато решите да използвате домашни методи, не забравяйте, че го правите на свой риск и е добре да попитате зъболекаря си за възможните странични ефекти от подобни мерки. Преминаваме към същността – как да избелим зъбите в домашни условия? Ето някои примери за домашно избелване на зъби.
Как да избелим зъбите с лимонена киселина?

Избелването на зъби с лимонена киселина е метод, известен от много отдавна. Лимоновият сок или лимонената киселина се втриват директно в зъбите с пръст или с четка за зъби. Лимонът е киселинен и може да увреди емайла, ако се използва твърде често. Ако някой има свръхчувствителни зъби, изобщо не трябва да посяга към лимонената киселина.

Как да избелим зъбите с банан?
Избелването на зъби с банан е метод, който получава много критики. Много хора не вярват, че банановата кора е в състояние да избели зъбите. От друга страна, има твърдения, че редовното търкане на зъбите с бананова кора има видими резултати. Според препоръките на хора, които вече са използвали този метод, след миене на зъбите с паста за зъби зъбите трябва да се търкат с вътрешната страна на банановата кора в продължение на поне две минути. Това трябва да се прави два пъти дневно в продължение на поне десетина дни.

Вероятно не сменяте четката си за зъби достатъчно често

Магазин за Акумулатори

Как да избелим зъбите със сода за хляб?
Содата се използва за изплакване на устата и за почистване на зъбите с четка за зъби. Содата може да помогне за премахването на зъбния камък и нежно да избели зъбите. Содата може да се намери в пастите за зъби. Директното ѝ прилагане върху зъбите може да допринесе за абразията на емайла.

Как да избелим зъбите с куркума?

Куркумата трябва да се смеси с вода или кокосово масло и тази смес да се нанесе върху зъбите с помощта на четка за зъби и да се остави за няколко минути (3 до 5). Според интернет потребители методът действа и зъбите са по-бели.
Това са само няколко начина за избелване на зъбите. Известни са и методи за избелване с въглен или пепел. Все пак най-добри резултати, без риск от увреждане на емайла, могат да се постигнат с процедурите, предлагани от стоматологичните кабинети.

Зъболекар: Не купувайте паста за зъби, ако видите този символ на опаковката!

Как да избелим зъбите, без да увреждаме емайла?

За съжаление домашните методи за избелване на зъби могат да бъдат опасни и често крият риск от увреждане на емайла. Повреденият емайл е по-податлив на бактерии и кариеси. За да избелите зъбите си безопасно, е добре да използвате безопасни методи. По-долу са изброени някои от тях.

Как да избелим зъбите с лентички?

Лентите за избелване на зъби са много популярен метод за избелване на зъби, главно поради ефекта, който може да се постигне с тях. Ефектите са видими само след няколко дни употреба. 
Лентите обикновено се продават в пакетчета от по две; в една опаковка може да има повече ленти, например 14, за да се извърши цялата процедура по избелване. Лентите се доставят с инструкции за употреба. Някои производители препоръчват миене на зъбите преди нанасяне на лентите, докато други не препоръчват. 

Лентите се нанасят върху долните и горните зъби по линията на венците и се притискат с пръсти. Най-добре е да ги прилагате два пъти дневно. В зависимост от производителя лентите се държат върху зъбите за различно време – 7 минути, а понякога и 30. След изтичане на определеното време устата трябва да се изплакне.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ