12.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Тези симптоми на деменция се появяват десетилетия преди диагнозата

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Най-доброто оръжие, известно на медицината срещу деменцията, е ранното диагностициране. Познаването на промените, които в крайна сметка могат да доведат до това заболяване, е най-надеждният начин за превенция. 
„Едно от най-важните открития е, че промените в мозъка, свързани с деменция, могат да започнат в мозъка 20 години преди да се появят симптоми като загуба на памет“, казва неврологът Александра Альохина.

Симптомите на деменция, които се появяват десетилетия преди диагнозата

Откриването на тези промени е изключително трудно, според специалиста.
Учени разкриха по колко чаши кафе на ден предпазват възрастните хора от деменция

„Но за да имаме най-добрия шанс за ефективно лечение на състояния като Алцхаймер, трябва да диагностицираме хората по-рано, отколкото днес“, допълва още д-р Альохина.
„Ключова ранна мозъчна промяна е натрупването на амилоиден протеин. Въпреки че можем да определим нивата на този протеин със скъпи мозъчни сканирания и други биологични тестове, не всеки човек с високи нива на амилоид ще развие симптоми на болестта на Алцхаймер“, пояснява неврологът.

Проверка по рама

„Хората могат да изпитат фини промени в съня, речта, движението, настроението и мозъчната дейност“, обяснява лекарят.
„Усещането за болка е една промяна, която се  идентифицира години преди окончателната диагноза. Хората, които са били диагностицирани с деменция, съобщават за повишаване на болката 16 години преди диагностицирането на заболяването, в сравнение с тези, които не са диагностицирани с деменция“, казва още д-р Альохина.

Учени: Хората, които пият вино в това количество, са с по-висок риск от деменция

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист! 
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ