17.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Учени: Хората, които ядат шоколад 1 път седмично, са с по-нисък риск от това заболяване

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Шоколадът намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и по-специално от инфаркт. Това заключение направиха експерти от Европейското дружество по кардиология след провеждането на изследване.
Д-р Чаякрит Кританавонг от американския медицински колеж Бейлър отбелязва, че резултатът от научната им работа показва, че шоколадът помага за поддържане здравето на кръвоносните съдове на сърцето.

Учени откриха каква е връзката между шоколада и холестерола
Предишни клинични проучвания вече са показали положителния ефект на този продукт върху кръвното налягане и лигавиците на кръвоносните съдове. Именно след тези данни лекарят и колегите му решили да проверят дали това засяга или не коронарните артерии, които хранят сърцето. И ако има някакво влияние какво е то – полезно или вредно.

Екип от специалисти прави обобщен анализ на данни от проучвания, проведени през последните 50 години, който изследва връзката между консумацията на шоколад и развитието на заболяване като запушване на коронарните артерии. Анализирани общо шест проучвания, общият брой на участниците в тях е повече от 336 000 души. Всички те са консумирали шоколад поне веднъж седмично.
Доброволците са наблюдавани почти 9 години. През това време 14 хиляди души са развили коронарна артериална болест, а повече от 4,6 хиляди са получили инфаркт, тоест коронарната болест е прогресирала и е довела до внезапно блокиране на притока на кръв към сърцето.

Проверка по рама

Учени разкриха какво се случва с кръвното на хората, които ядат шоколад
Същевременно учените стигат до извода, че рискът от коронарна болест на сърцето намалява с 8% при хората, които консумират шоколад поне веднъж седмично. Според тях това се дължи на факта, че шоколадът съдържа полезни за сърцето хранителни вещества като флавоноиди, метилксантини, полифеноли и стеаринова киселина. Те могат да намалят възпалението и да повишат нивата на добрия холестерол.

Струва си да се отбележи, че изследователският екип не е изследвал ползите от определен вид шоколад и в какво количество би бил оптимално полезен за човек. Учените планират да получат отговори на всички тези въпроси в следващите си проучвания.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията с лекар!
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ