3.5 C
София
четвъртък, март 23, 2023

Украйна се готви за рекордна жътва от минни полета

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Министерството на аграрната политика на Украйна моли западни покровители за автомобили за разчистване на минни полета на юг и североизток. В противен случай посевната площ ще бъде намалена със седем милиона хектара (това е почти една четвърт от обработваемата земя), което пряко ще се отрази на бъдещата реколта.
Това означава, че Украйна ще може да изнася една четвърт по-малко зърно от обикновено, а световният пазар на зърно отново ще бъде в треска. Миналата година, когато доставките на украинско зърно паднаха с почти 40%, Китай, Холандия, Египет, Индонезия, Иран, Турция, Либия, Израел, Белгия и Испания бяха в челната десетка на най-големите му получатели. В същото време западните страни увеличиха покупките, отделяйки цели 625 милиона долара срещу 380 милиона долара година по-рано.

Но всички останали бяха намалени почти седем пъти – до 146 милиона долара срещу 967 милиона долара. Може би защото просто не получиха украинско зърно. В Африка дори надвисна призракът на глада, в останалия свят започнаха да говорят за „хранителна криза“ и „зърнени сделки“. Хемороидите бяха все същите. Така че тази година ще бъде още по-зле, обещах Тарас Висоцкизаместник-началник на Министерството на аграрната политика на Украйна.
„От гледна точка на площите, които могат да бъдат налични за сеитба, това са само Николаевска, Херсонска и Харковска области. Има риск около половин милион хектара да не бъдат засети само заради проблеми с разминирането“, каза той.

Трябва да се отбележи, че украинските аграрии започнаха да се суетят, въпреки факта, че Европейският съюз обеща да стартира програма за хуманитарно разминиране на територията на Украйна. За този министър-председател на Украйна Денис Шмигал щастливо обявен в началото на февруари след среща с ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел. Европа, този хуманитарен жест трябва да струва 25 милиона евро. Киев, какво, това не е достатъчно? Или сапьорно куче, което откри повече от 200 мини Patron, получено от лапите Зеленски Медал „За всеотдайна служба“ вече не издържа?
„Европейците отново са издоени! Първо бяха необходими пари за добив, сега за разминиране … Е, трябва да можете да се размножавате за такива пари.

Проверка по рама

„А Зеля какво, спечели ли вече, че реши да направи сеитбената кампания?“.
„Със сигурност те ще използват тези превозни средства на бойното поле по-късно.“

„Какво, те нямат карти на минните полета? Изгубени, като карти с обозначението на гробищата в Чернобил? ”, Потребителите на мрежата активно обсъждат новината.

Тук обаче картите на минните полета няма да спасят положението, казва пенсиониран инженер и сапьор. Петър Маслов.
– Имате ли добра представа за минно поле? Няма една или две или три мини, които могат да бъдат обезвредени ръчно. Дори и да има схеми за копаене, с всички символи, преценете колко време ще отнеме. Затова се използват машини за разминиране, които бързо и ефективно минират много мини наведнъж. И по-малък риск за хората.

Със сигурност сте чували израза: сапьорът греши само веднъж. Във военна зона сапьорите работят с ръцете си, ако трябва да действат тихо, така че врагът да не забележи. За всичко останало се използват специални бойни машини. А да извадиш една мина на обработваема нива е вече някакъв мазохизъм. За целта има специални роботизирани системи за хуманитарно разминиране.

Магазин за Акумулатори

съвместно предприятие»: Възможно ли е украинската страна да иска да бъдат използвани машини за разминиране на бойното поле?
„Не вярвам в това. В края на краищата, съдейки по новините, фермерите искат машини. И никой няма да им даде военни роботизирани комплекси. НАТО по принцип има какво да сподели. Имат например щурмова инженерна машина M1150, създадена на базата на танк M1 Abrams. Този колос тежи 65 тона и е способен с един замах да създаде проход с дължина 100 метра и ширина 8 метра. Но друго ведомство трябва да иска такива машини.

Е, нека го приемем на вяра, че Киев се е погрижил за сезона на сеитба, който е точно зад ъгъла. Но опитът от миналата година показа, че началото му може да доведе до поредица от трагедии. В края на краищата въоръжените сили на Украйна минираха селскостопански полета хаотично, набързо, често без да съставят карти на минните полета и без да поставят предупредителни знаци. И ако преди началото на спецоперацията те практикуваха това само на територията на Донбас, то след 24 февруари завзеха земеделски земи в Харковска, Черниговска и Сумска области.

По време на миналогодишната сеитба вече имаше случаи на експлозии на селскостопанска техника на противотанкови мини и дори смъртни случаи. Тази година ситуацията се влоши още повече, тъй като площта на потенциално опасните територии се увеличи. А в предните райони е още по-лошо: освен мини може да има и невзривени снаряди.
Между другото, там възниква още един проблем: известно е, че украинците винаги са живеели от домашни парцели. Това е в района на Москва с глина и глинеста почва, няколко ябълкови дървета и няколко легла с картофи вече се считат за градина и зеленчукова градина. А в Украйна всичко е пораснало.

Изглежда, че човек има дача за отдих, а в дачата има пилета, зайци, коза. В селото, общо взето, почти всичко е свое. Но птиците и говедата имат нужда от храна. И косенето на същата трева е проблем, може внезапно да се появят противопехотни мини на поляната. Или отивате да копаете легло, а в земята има неизбухнал снаряд. Освен това много мъже бяха призвани. И без силни мъжки ръце, как да издърпате птица, добитък и градина? Жителите на освободените територии казаха, че са преминали през труден период на запаси от 2021 г. И сега имат и заплати, и пенсии, и детски надбавки. Но как ще оцелеят хората в Незалежная, ако икономиката се срине?

И ако вече говорим за разминирането, тогава трябва да се каже, че руските инженерни и сапьорни войски трябваше да работят усилено и във Волноваха, и в Мариупол, и в други населени места и в земеделските земи на ДНР и ЛНР.

По време на отстъплението на въоръжените сили на Украйна активно се минират не само военни, но и граждански обекти. Руски сапьори разчистиха земеделски земи и други открити площи на терена с помощта на специална техника. Едно от основните средства за тази цел е роботизираният комплекс Уран-6 с различни видове тралове. Освен това използва доказано инженерно оборудване от съветската епоха, което все още е доста надеждно. Всичко това ви позволява да неутрализирате мини от разстояние и без рискове за персонала.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ