7.6 C
София
събота, април 1, 2023

В Русия се замислиха дали да удължат зърнената сделка

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Преговорите по сделката за зърно между ООН и Русия се очакват следващата седмица в Женева на 13 март. Това съобщи на 7 март заместник-говорителят на генералния секретар на ООН Фархан Хак.
„Очакваме делегация от Руската федерация да бъде в Женева следващата седмица за допълнителни дискусии. И те ще се проведат там на високо ниво и ще се отнасят до Черноморската зърнена инициатива“, казах Той.

В същото време представителят на ООН отново увери, че генералният секретар на организацията Антонио Гутериш ще продължи да прави всичко възможно за премахване на пречките пред износа на руски торове. Такива изявления се чуха почти от сключването на зърнената сделка на 22 юли 2022 г., която изтича на 18 март. Гутериш вече се срещна Владимир Зеленски и призова за продължаване на Черноморската инициатива за зърно, като подчерта изключителното й значение.
И ето го президентът Владимир Путин обсъдят сделка с генералния секретар на ООН, според говорител Дмитрий Песковвсе още не планирам. Той също така отбеляза, че има известно движение напред по отношение на удължаването на сделката, но остават въпроси.

„Все още има много въпроси с крайните получатели, въпроси за това къде отива по-голямата част от зърното и, разбира се, проблемите на втората част от тези споразумения са добре известни на всички“, казах Песков.
Киев вече започна преговори за удължаване на сделката за зърно, информира Ройтерс, позовавайки се на високопоставен източник в украинското правителство. Както се отбелязва в съобщението, Украйна не води диалог с Русия по този въпрос, но Киев разбира, че украинските партньори го обсъждат с Москва.

Проверка по рама

Турция и ООН наистина работят за удължаване на сделката, но според Sputnik-Turkey, позовавайки се на високопоставен дипломатически източник, не всички трудности при извеждането на руски селскостопански продукти на световните пазари са преодолени.
„Страховете на Русия, или по-скоро трудностите, пред които е изправена, все още не са преодолени, така че тук трябва да бъдем честни и обективни. Но има сериозни усилия, особено от страна на ООН, в тясна координация с Генералния секретар на ООН, ние полагаме интензивни усилия да предприемем тези стъпки и да удължим отново споразумението“, води агенция източник думи.

Засега усилията на генералния секретар на ООН наистина не са увенчани с особен успех. Руското външно министерство смята, че Западът всъщност погребва черноморската зърнена инициатива, като не изпълнява пакетното споразумение по отношение на Русия, а Москва изпълнява задълженията си.

„Първата част е безопасният износ на украинско зърно през Черно море от пристанищата на Украйна, втората част от пакета е необходимостта да се премахнат всички пречки пред износа на руско зърно и руски торове. Първата част се прави. Ние, Руската федерация, изпълняваме всички свои задължения в това отношение, заедно с нашите турски колеги. Втората част изобщо не е изпълнена, деклариран руски външен министър Сергей Лавров.
Според министъра, във връзка с прилагането на пакетната сделка за зърното само наполовина, нейното удължаване е труден въпрос.

Руското външно министерство също многократно отбелязва, че по-голямата част от зърното от Украйна отива не в най-бедните страни, а в Европейския съюз за храна на добитъка.

Магазин за Акумулатори

„Начинът, по който се изпълнява, поставя под съмнение самото име „сделка“. – казва старши изследовател в Центъра за европейски изследвания към Института за световна икономика и международни отношения. ЯЖТЕ. Примаков (ИМЭМО РАН) Владимир Оленченко. – Оказва се, че това не е сделка, а отстъпка от страна на Русия, въпреки че ние не можахме да направим това.
Първото нещо, което бих направил, е, както обичат да казват китайците, да обединя заглавието и съдържанието. Тоест, ако говорим за отстъпка от страна на Русия, а това на практика се търси от нас, то естествено възниква въпросът – защо да отстъпваме? Няма разумни основания за това, въпреки че Турция също се обръща към нас. Интересът й е разбираем – през турските проливи минават кораби и за това се заплаща такса.

Разбираме и интереса на г-н Гутериш – той откровено се идентифицира с колективния Запад. Казвам това, защото когато става въпрос за уж зърнени сделки, той бързо се събира, идва в Киев, където и да е, само за да се договори. Когато говорим за необходимостта от разследване на експлозията на Северен поток, Гутериш казва, че това е труден въпрос, ООН няма такава институция, никога не е имало такава практика. и т.н. Тоест има това, което се нарича двоен стандарт в политиката.

„СП“: Тогава защо наистина трябва да правим отстъпки?
– Ако го поставите на практическа равнина, тогава бих го изразил така: можем да се споразумеем само за система от еднократен обмен. Тоест, премина един товар от Украйна, който съдържа зърно. Следва нашият товар от тор или зърно. Ако нашият не мине, значи няма място за втория товар от Украйна. Такава размяна.

Чисто технически там не трябва да се прави нищо: написано е преди 18-ти – и тогава, ако няма възражения, сделката може да бъде удължена.

Ако продължаваме така, това се нарича отстъпка от наша страна, защото всички останали участници (а те бяха четирима – ООН, Турция, Украйна и ние) получиха своята полза, а ние оставаме като донор на всички останали. Отново не е ясно защо.

„SP“: Украйна се опитва да преговаря с ООН, други страни за удължаване. Но реалистично ли е то да бъде удължено без участието на Русия?

– Мисля, че е нереалистично. Първо, не виждаме причина това да е в интерес на тези, които наистина имат нужда от зърно. Второ, не сме сигурни какво съдържание идват стоките от Украйна. Трето, това се отнася до нашата зона на отговорност, а в нашата зона ние сме отговорни за себе си и без нашето съгласие няма да допуснем такава навигация.

„СП“: Тоест Русия ще трябва да блокира морския път до украинските пристанища? Това няма ли да доведе до вече въоръжен сблъсък в Черно море?

– Това е резонен въпрос, който изисква допълнително проучване, но въпросът е, че има нашата зона на отговорност. Ние не носим отговорност за цялото Черно море. В зоната на отговорност, която съществува, сме срещали случаи на транспортиране на експлозиви. Говоря за терористичната атака на Кримския мост, за опитите за атака на Севастопол с морски дронове. Всичко това се извършваше от корабите, така че в тази зона можем да поставим въпроса, че корабите могат да минават само след наша проверка.

Доцент в MGIMO, директор на Центъра за европейска информация Николай Топорнин отбеляза, че наистина има проблеми с износа на руски торове, включително чрез амонякопровода Толиати-Одеса.

— Има проблеми, защото пратката не върви по план. Има сделка за недостатъчно изпълнение. Тук вероятно проблемите не са на украинската страна, а на търговски агенти, които се страхуват от някакви санкции заради транспортирането на торове. Има проблеми със застраховките на корабите и други.

Руската страна е готова да разшири споразумението за зърното, но има искания за рационализиране на въпроса за износа, предимно руски торове.

Международната общност се интересува от украинска пшеница, слънчоглед, за да влезе зърно на световния пазар, да се задоволи търсенето и да се запазят цените, но сделката включва и руски торове. Този компонент все още не е напълно внедрен, което предизвиква критики от Русия.

„SP“: Струва ли си да удължаваме сделката в този случай?

Това е както икономически, така и политически въпрос. Ако не го удължим, можем да предположим, че износът на руско зърно ще се сблъска с логистични проблеми, корабите ще откажат да транспортират руско зърно поради заплахата от вторични санкции и може да има проблеми със застраховката.

Това не е лесен въпрос, още повече че ние продаваме зърно не само на западните страни, но и на азиатските страни, където няма проблеми. Въпреки това са възможни усложнения. Имаме ли нужда от него?

Ще има проблеми за селскостопанските предприятия, които могат да претърпят загуби. Вече имаме голямо бюджетно бреме, бюджетен дефицит от 2,5 трилиона рубли през последните два месеца. Това е значителна сума, не бихме искали да я увеличаваме поради проблеми с износа на зърнени култури.

Трябва да претеглите. Може би ще намерят някакъв компромис за износа на нашите торове. До 18 март има още време. Струва ми се, че сделката трябва да бъде удължена, защото за Русия има повече плюсове, отколкото минуси.

„СП“: Ако Русия се оттегли от сделката, до какво може да доведе това?

– Ако Русия не удължи сделката, тогава ще има трудности за украинското зърно. Турция също ще има проблеми, защото тя също участва в тази сделка като хъб, има ситуационен център, има проверки.

Това е международна сделка, към която се интересуват много държави. Трябва да се стремим да намираме компромиси.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ