18.8 C
София
вторник, май 7, 2024

Иван Марински: Великият пост е подготовка да успеем духовно да преживеем пасхалната радост

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Храм „Св. Висарион Смоленски

Великият пост е период от седем седмици в християнството, който предхожда най-големия християнски празник Възкресение Христово. Това е най-продължителният и важен постен период в годината, част от подготовката за Великден.

Великият пост е време на посвещаване на човека на Бог, по примера на Христос, който е прекарал четиридесет дни в пустинята в пост и подготовка за своята жертва за човека.

Постът не трябва да се приема като диета. Става въпрос за християнски пост, защото целта на християнския пост е не да ни направи вегани, нещо, което е много модерно днес, и много хора се обръщат към този начин на живот. В основата си Великият пост е подготовка да успеем духовно да преживеем пасхалната радост. Явно човек няма да успее да почувства тази тържественост, на тази пасхална нощ, ако преди това по някакъв начин не подготви себе си. Тази подготовка се отнася за всеки аспект от нашия живот“, каза отец Иван Марински от катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“.

През Великия пост човекът скърби заради своята греховност, станала причина за жертвата на Иисус Христос. Човекът трябва да преосмисля поведението си и да се моли да му бъдат простени греховете, за да се пречисти тялом и духом.

За този период има специален сборник с песнопения, така наречения Постен триод, който съдържа кратък канон обикновено с покаен характер за всеки ден от поста.

Проверка по рама

Аз бих посъветвал всеки, който има възможност да посети тези прекрасни великопостни богослужения, да се потопи в тяхната атмосфера, а тя е много особена атмосфера на монотонност, която не те раздвоява, дава ти възможност да започнеш да се вглеждаш вътре в себе си“, допълни отец Иван Марински. 

Молитвата е живот по Бог. Молитвата е сила, ободряване и радост. Чрез Божията благодат и нашите старателни усилия, молитвата ни издига от нашата изолация до съзнателно, любящо общуване с Бог, в което всичко се усеща в нова светлина. Молитвата става личен разговор с Бог, дихание на душата, предвкусване на блаженството, на Царството Божие.

Как да се молим? Само Светият Дух може да ни научи да се молим както трябва. Просто както едно дете се учи да ходи чрез самото ходене, така можем най-добре да се научим да се молим чрез молитвата, уповавайки се на Божията помощ, с отдаденост на цялата си душа на молитвата. Мисли относно значението на всяка дума, с която се молиш, както ни съветва Евангелието. Направи я твоя лична молитва. Бъди постоянен в молитвата. Не се отдавай на безгрижност и небрежност. Подсили молитвата си чрез жива вяра в Бог, с дух на прощаване спрямо другите и истински християнски живот. Според Божието писание: Ако ние се молим дълбоко в нашите сърца, ние преуспяваме в молитвата.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ