30.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Дмитрий Чернишенко се срещна с президента на Куба Мигел Диас-Канел

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според руския вицепремиер Русия и Куба имат дългогодишен опит в търговско-икономическото сътрудничество, което създава солидна основа за укрепване на двустранните отношения.

„Много се радвам да се срещнем отново. Благодаря ви за топлото посрещане на руската делегация и личното участие. Предавам най-добрите пожелания на президента Владимир Путин, министър-председателя Михаил Мишустин, вас, Раул Кастро и целия кубински народ. Поздравления за вашето преизбиране на президентския пост за втори мандат „Това показва високото доверие на народа на Куба и подкрепата за този курс на защита на суверенитета на страната и благосъстоянието на гражданите. В Русия ние високо ценим принос за изграждането на руско-кубинските отношения Русия има голямо уважение към историята и великия кубински лидер и надежден приятел на Русия Раул Кастро Позволете ми да цитирам една фраза, която помним в Русия: „Това, което направихме, беше да ни научи, че нищо не е невъзможен. Това, което изглеждаше невъзможно вчера, днес е възможно. Затова утре нищо няма да ни изглежда невъзможно. Затова историята на отношенията с Куба е история на възможностите за нас“, каза Чернишенко.

Вицепремиерът добави, че Русия е готова да предложи комплексни решения в областта на цифровизацията, да сподели най-добрите практики в използването на съвременни технологии в строителството, да работи по съвместни проекти в енергетиката, включително локализиране на руското производство в Куба. Според него съвместните проекти в агропромишления комплекс, като например модернизацията на кубинските заводи за преработка на захарна тръстика и цитрусови плодове, имат големи експортни възможности. Ново направление е сътрудничеството в търговията на дребно, където Русия може да предложи висококачествени стоки на кубинските граждани.

Президентът на Куба Мигел Диас-Канел отбеляза важността на посещението на руската делегация и заяви безусловната си подкрепа за противопоставянето на Русия на западния натиск.

„Вашето посещение се превърна в крайъгълен камък. То показва разбиране на ситуацията, през която Куба преминава днес. Желанието да се даде нов тласък на споразуменията, които бяха в Москва. Това са цялостни решения и проекти, които бяха изпълнени за двете страни .Мога честно да кажа, че това не е комплимент, но виждаме как динамиката развива отношенията в нов ритъм.От края на миналата година всяка седмица получаваме конкретика по всеки проект.Имаше важни посещения.Титов, Патрушев, Володин. Междупарламентарно сътрудничество. Посещения на Лавров, Орешкин. А сега вие и вашата делегация. Няма съмнение, че преживяваме уникален период в нашите двустранни отношения. Това е чудесна възможност за нас да развиваме отношенията си. Благодарим на руското правителство за подкрепата на Куба срещу икономическата блокада, за всички жестове на хуманитарна помощ, които направиха възможно преодоляването на пандемията и трудната продоволствена ситуация в Куба през последните години. Русия по време на периода на натиск от Запада Ние осъждат непрекъснато тази агресия във всички платформи. Ние отбелязваме ролята на Русия в развитието на многополюсния свят. Винаги ще подкрепяме тези усилия“, каза Мигел Диас-Канел.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ