18.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Добри условия за засяване на лилии, за да се радвате на изобилие от цветове

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Лилиите са изключително красиви цветя, които придават елегантност и аромат на всяка градина. В зависимост от вида цъфтят от началото на лятото до есента. Така че ако засадите различни видове – може да се радвате на цветовете от пролетта до първата слана. Освен в градината, може да ги засеете и в саксии у дома.
Предлагат се в много цветове, включително розово, златно, червено, оранжево и бяло. Има няколко популярни видове лилии – ориенталски, азиатски, ориенпетски и видови видове. Азиатският вид обикновено цъфти първо, последван от риенпетски и ориенталските сортове – имайте предвид това, за да се наслаждате дълго на красотата на лилиите.

Истинските лилии растат от подобни на лук луковици и са от рода Lilium, а има и такива със сходно име. Лилейниците (Hemerocallis spp.), въпреки сходния вид на цветята им, не са истински лилии. По същия начин мирните лилии, лилиите канна, водните лилии, момината сълза и калите също не са истински лилии.
Красивото цвете КАЛА – осигурете най-добрата грижа

Засаждане на лилии

Лилиите имат нужда от много слънчева светлина – 6 до 8 часа пряка светлина на ден. Ако е твърде сенчесто, стъблата ще се опитат да се наклонят към слънцето или ще се изкривят и ще паднат.
Почвата трябва да се дренира добре, за да не се стигне до гниене на лилиите. Мястото, което първо изсъхва след дъжд, е вашето място. Обогатете почвата с листна плесен, компост или добре угнил оборски тор, за да насърчите добър дренаж. По-популярните сортове предпочитат кисела до неутрална почва.

Проверка по рама

Засаждане на гладиоли: Кога и как?
Кога да засадите лилии?

В повечето региони засадете луковици на лилии през есента, най-малко четири седмици преди датата на първата есенна слана. Корените ще се установят по-добре през пролетта и ще се радвате на красиви и големи цъфтежи. В студените райони – изчакайте, докато заплахата от замръзване премине.

Лилиите, отглеждани в контейнери, могат да се засаждат по всяко време през ранното лято. Не купувайте луковици през есента, за да не се влошат, и изчакайте до пролетта, за да ги засадите.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ