19.8 C
София
събота, май 18, 2024

Грешката, която почти всеки градинар прави, но тя е пагубна за реколтата на лука

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Лукът е една от най-непретенциозните култури. Но въпреки това има някои важни правила, които трябва да се спазват при отглеждането му, за да е богата реколтата.

Допускането на една сериозна грешка по отношение на грижите за лука, може да се окаже пагубна за добивите му. В случая главите ще са дребни и няма да издържат дълго на съхранение.

Поръсете почвата с това и лукът ще стане по-едър от всякога

Грешката, която е пагубна за реколтата на лука

Известно е, че лукът се нуждае от достатъчно влага, за да образува маса и да се развие правилно. Въпреки това, не всички градинари се съобразяват с промените в метеорологичните условия и не следят как влагата се абсорбира в почвата.

В резултат на това има голяма вероятност от преовлажняване на почвата чрез внасянето на много повече влага в нея, отколкото се нуждае. В случая лукът ще е предразположен към появата на различни заболявания и няма да издържи дълго на съхранение.

Важно е да запомните, че по време на активния растеж и развитие на растението почвата трябва да бъде умерено влажна, но водата не трябва да застоява в нея.

Проверка по рама

Ако поръсите лука с това, главите ще станат с големината на юмрук

При активни валежи поливането трябва временно да се преустанови. Когато забележите, че почвата в лехите не е толкова влажна, колкото трябва да бъде, можете да пристъпите към поливане. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ