19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

Над колко кафета на ден са вредни за организма?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ободряващата ароматна напитка, с която милиони души започват деня си, не само и освежава, подобрява самочувствието и настроението, но се оказва и че е полезна за здравето. Естествено когато не се прекалява с нея. Над колко кафета на ден са вредни за тялото и как една от най-известните и консумирани напитки се грижи за здравето?

Ползи от консумацията на кафе

Когато кафето се консумира с мярка, без да се превишава дневната доза, то е полезно за здравето – сочат редица проучвания. Най-коментираните, познати и изследвани ползи от кафето са:

1.       Увеличава енергията и редуцира умората

Кафето събужда наистина. Това се дължи на кофеина, който съдържа. Той е мощен симулант за нервната система, увеличаващ енергията и издръжливостта и помагащ ви да не заспите на бюрото в офиса, като намалява умората чрез промяна на нивата на определени невротрансмитери в мозъка. Важно е да знаете обаче над колко кафета на ден водят до свръхстимулация на нервната система и вместо да ви помагат да сте по-продуктивни и съсредоточени, причиняват изнервеност, треперене на тялото, сърцебиене и намалена трудоспособност.

2.       Предпазва от развитие на диабет тип 2

Проверка по рама

Проучванията доказват този факт, който кафето постига благодарение на съдържащите се в него антиоксиданти, както и благодарение на способността да запазва функцията на бета клетките в панкреаса, които са отговорни за производството на инсулин за регулиране на нивата на кръвната захар.

Защо НЕ трябва да пием кафе, когато е студено? Отговорът ще ви изненада!

3.       Помага да поддържате стройна фигура

Сред причините кафето да постига това са фактът, че редуцира умората, която е сред основните причини да изядем цял шоколад на бюрото, както и фактът, че увеличава издръжливостта и енергията и така води до увеличаване на времето за спорт. Проучване установи, че хората, които пият една до две чаши кафе на ден, са с 17% по-склонни да постигнат препоръчителните нива на физическа активност. Забележете обаче, че това проучване строго дефинира и колко кафета на ден постигат това – чаша-две, а не кана. Ако прекалите няма да помогнете нито на здравето, нито на фигурата си.

4.       Преборва депресията

Това съвсем не е маловажна победа на ароматната гореща напитка. Депресията е реално заболяване, което може да има фатални последствия за пациента. Само не прекалявайте – чаша-две, не литър, за да не си причините друго заболяване, свързано с прекомерната консумация на кофеин.

Магазин за Акумулатори

5.       Предпазва черния дроб

Няколко интересни изследвания по темата сочат, че кафето подпомага чернодробната функция. Проучване установи, че пиенето на повече от две чаши кафе на ден е свързано с по-ниски нива на чернодробни белези и рак на черния дроб при хора с чернодробно заболяване. Повече от 2 не означава 20 чаши обаче. Ограничете се до 3 кафета, разпределени равномерно през деня, за да не увредите други органи, докато се грижите за черния си дроб. 

Учени: Едва ли предполагате, че кафето е най-полезно, когато се пие с това

6.       Подпомага сърдечно-съдовата система

Това вероятно ви звучи странно, като се има предвид, че сте усещали ускорения сърдечен ритъм след консумация на кафе. Но той сочи само едно – че сте прекалили с боря чаши. Ако се консумира умерено, кафето е полезно за сърцето и съдовете, което прави ключов въпроса по колко кафета на ден да пием и над колко чаши са вредни за здравето. Тук препоръчителната дневна дажба е различна.

Докато за енергия са достатъчни 2 чаши, за черния дроб – 3, то ако очаквате кафето да намали риска от сърдечна недостатъчност и да подобри сърдечното здраве, дозата на ден са 4 кафета. Проучване доказва, че пиенето на три до четири чаши кафе на ден е свързано с 15% намален риск от сърдечни заболявания. Три-четири чаши дневно намаляват с 21% и риска от инсулт, ако обаче не страдате от високо кръвно налягане. Пациентите с хипертония следва да внимават с кафето и да ограничат консумацията му.

Над колко кафета на ден са опасни?

Както виждате въпросът над колко кафета на ден са вредни за организма няма еднозначен отговор, защото зависи с каква цел приемате кафето, от какво боледувате и какво е телосложението и общото ви здраве. Вашето тяло само ще ви подскаже, ако прекалявате с кафето. Ако след консумация на кафе се чувствате притеснени, изнервени, треперят крайниците ви и имате сърцебиене, прекалили сте.

Учени от FDA потвърждават, че кофеинът може да бъде част от здравословната диета за повечето хора, но прекаляването с него има отрицателен ефект. Твърде много кофеин е понятие, различно за всеки отделен човек, сочат и те, което зависи от фактори като телесно тегло, приемани медикаменти, индивидуална чувствителност. Също така имайте предвид, че може да прекалите и с две чаши кафе, ако сте приемали кофеин под друга форма – например газирана напитка с кофеин. За здрави възрастни FDA посочва като максимално разрешени 400 милиграма на ден – това е около четири до максимум пет чаши кафе. Ако обаче пиете по-силно кафе, тежите малко килограми и усещате, че четвъртата чаша ви идва в повече, ограничете се до златните три.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ