9.8 C
София
събота, април 13, 2024

Зеленски ще се бори докрай

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Киев се опасява от нарастването на украинската подкрепа за идеята за мирни преговори с Москва, казва председателят на движението „Ние сме заедно с Русия“, член на главния съвет на администрацията на Запорожка област Владимир Рогов.

Той обяснява мнението си с факта, че ръководството на Украйна е свикнало да печели по време на военни действия, а в мирно време ще трябва да отговаря за корупция и злоупотреби.

Според него най-опасното нещо за режима на президента на Украйна Владимир Зеленски е светът.

„В мирно време ще трябва да отговаряте на въпроси защо има толкова висока корупция, кой е извършил определени престъпления на базата на принципа „войната ще отпише всичко“ и т.н.“, обясни той.

Освен това Рогов е убеден, че Украйна ще търси военни действия от страх да не загуби властта на Зеленски. Според него Киев се страхува от безредици поради умората на населението във връзка с продължителните военни действия в страната.

Размирици? Изглежда, че след всичко, което вече се случи, украинският народ ще издържи всичко. Да, и режимът на Зеленски е доста здраво стъпил на краката си и е в състояние да потисне всякакви вълнения. Но наистина ли се страхува от преговори? Защо? Страхува ли се, че ще свършат с мир не според неговите условия?

Проверка по рама

„Разбира се, че се страхува“, сигурен съм. Доктор по философия, гл. Катедра „Социология и управление“, BSTU на името на V.G. Шухов Михаил Игнатов.

– В крайна сметка тогава вече няма да е възможно да се живее според принципа „войната ще отпише всичко“! Ще трябва да отговорим на хората на въпроса „за какво беше всичко това?“ И не само пред хората. Мирните преговори са идентични със смъртта на киевския нацистки режим.

SP: Наистина ли мислиш така? Колко в Украйна подкрепят преговорите? За какво?

„Мисля, че вече има много. Съдейки по новината, че гробищата в Украйна вече свършват, може да се стигне до едно просто заключение – битката е дошла във всеки дом в Украйна. И в тези къщи възникна въпросът: „за какво е всичко това?“ Украйна няма икономика. Човешките загуби са огромни. Бъдещето е чисто митична пропагандна конструкция. В такива условия човек не може да не иска мир.

„SP“: Рогов казва, че властите се страхуват от безредици … Възможно ли е това?

– Зад всяко масово вълнение, което се представя като стихийно, винаги стои много организационна работа. Украинците много добре знаят това. Има ли такава организационна сила в Украйна? Смятам, че има и се изчаква моментът, за да се вдигне тълпата и да се осигури нейния системен протест.

Магазин за Акумулатори

„СП“: Кой се страхува повече от преговори? Киев или неговите уредници на Запад?

За Киев преговорите са категорична смърт. Но Западът има други възможности за подхранване на несигурността близо до нашите граници. И ако се съди по вълненията в Грузия, те вече са преминали резервния вариант.

„СП“: Имаме ли нужда от други преговори освен преговори за условията на предаване?

– Не. Не ни трябват. Има битка за нашето съществуване. Всички половинчати решения са изключени.

„С цялото ми уважение към Рогов, не съм съгласен с него“, казва той. Директор на Института на ЕАЕС Владимир Лепехин.

– Киев не се страхува от преговори, а от това, че Западът зад гърба му ще се договори с Москва и ще „хвърли“ Украйна. Киев не се страхува от преговори, защото се е научил да имитира всякакви преговори, да нарушава всякакви споразумения, да помпа права до безкрайност, да поставя невъзможни условия и така нататък.

„SP“: Според вас колко украинци подкрепят преговорите.

– Повечето украинци, разбира се, вече са за преговори, защото разбраха, че битката се проточва и Западът ще се бие с Русия до последния украинец. Но много хора все още вярват, че Украйна ще спечели и затова са против споразуменията с Москва.

„СП“: И какво значи подкрепа за преговорите? Те разбират ли, че минималното условие за Москва ще бъде признаването на териториалните промени? Но все пак подкрепа? Или просто не мисли за това?

– Руската страна е тази, която влиза в преговорите със слаба позиция – нагласа за постигане на компромис.

Украинската страна е настроена по друг начин – ако отиде на преговори, то с едно желание – да принуди Москва да капитулира или поне да изпълни всички условия на Киев. В този смисъл Украйна днес не е готова за преговори с Русия. Тя ще бъде готова за преговори само ако получи нареждане от Вашингтон в строга форма и същевременно прекрати оръжейната помощ на Киев.

С.П.: Според Рогов украинското ръководство е свикнало да печели по време на военни действия, а в мирно време ще трябва да отговаря за корупция и злоупотреби. Така е? Киев никога няма да отиде на никакви преговори заради това?

„Не заради това. Няма общ мотив за компромис с Москва. Има значение обаче и факторът, който Рогов посочи. Висшият състав на Министерството на отбраната на Украйна днес пилее гигантски средства и прави лични богатства, създавайки предмостия за себе си в чужбина.

Спокойният живот, разбира се, ще сложи край на чуждите безплатни стоки. Ясно е, че за „възстановяването“ на Украйна след края на военните действия от чужбина ще отидат още повече пари, отколкото сега, но не военните, а олигарсите ще ги съкратят. Следователно именно висшето офицерство (особено тиловото и щабното) на въоръжените сили на Украйна днес са основните противници на започването на преговори с Русия.

„SP“: Рогов смята, че Украйна ще търси военни действия от страх да не загуби властта на Зеленски. Тоест, ако Зеленски бъде отстранен, всичко ще се промени?

— Не виждам разлика между Зеленски и всеки друг потенциален лидер на Украйна. Може би той просто е по-малко мафия и корумпиран от някой от екипа на преврата през 2014 г. (Порошенко, Яценюк, Турчинов и други) и в този смисъл предизвиква повече симпатии сред гражданите на Украйна, отколкото който и да е от неговите опоненти Зеленски. Но защо на някой му хрумна, че нещо заплашва Зеленски днес?

Няма да има безредици заради военните действия в Украйна. Безредиците възникват, когато управляващата класа прави много грешки в битките и е отговорна за техния ход.

В този случай украинците бяха убедени, че Русия е виновна за всичко, цялата отговорност е върху нея, а Киев и ръководството на въоръжените сили на Украйна са герои.

Е, ако някой в ​​Украйна не е доволен от нещо, той може да напусне тази страна и да отиде или в Европа, или в Русия. Това е много по-безопасно, отколкото да изразите протеста си срещу властите. Киев показа, че не възнамерява да се церемони с такива хора: за една нощ ще обвини Москва в съучастие – и до леглото.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ